NRGreport
Menü

Legyen rengeteg!

 World Resources Institute (WRI) szakértői összeállítottak egy listát arról, hogy milyen nagyobb léptékű változások történtek az erdőfogyatkozás területén az elmúlt 10 évben. Hiába indult sok nemzetközi kezdeményezés az elmúlt évtizedben, a trópusi őserdők kiirtását nem sikerült megállítani. Sőt, a 2016 és 2018 közötti időszak a legnagyobb mértékű csökkenést hozta magával 2000 óta. Különösen drasztikus volt az őserdők csökkenése az Amazonas-medencében pusztító tüzek miatt, melyek már 2016-ban és 2017-ben is hatalmas pusztítást végeztek. A WRI kutatásában csupán a 2018 végéig elérhető adatokat használták fel, de 2019-ben a Brazíliában az új mezőgazdasági  területek kialakítása miatt gyújtott tüzek évtizedes rekordot jelentő erdőirtásokhoz vezettek. Az új évtized legnagyobb kérdése az lesz, hogy lesz-e eredménye az őserdők védelmét szolgáló nemzetközi összefogásnak. – írja a 444.

Antonio Enésio Tenharin őslakos vezető az Amazonas-medencében lévő Manicoré régióban, ahol a tharin törzs élt, míg földrablók fel nem égették a helyi erdőket 2019-ben

Fotó: GABRIELA BILO/Agência Estado

Új módszerek az erdőfigyelésben

A különféle távérzékelős eszközök és a felhőalapú adattárolás révén könnyebbé és olcsóbbá vált a geoinformációs adatok kezelése, és ezeknek köszönhetően indult el például 2014-ben a Global Forest Watch nevű projekt, aminek köszönhetően bárki online térképeken tájékozódhat a világ erdeinek állapotáról. De egyre terjednek a terepeszközök is: például a drónok révén pontosabb képet kapunk arról, hogy mi történik az erdők mélyén, és a nyomkövető eszközöknek hála, lehetőség van a termelési láncok követésére, vagyis a tudatos vásárló könnyebben ellenőrizheti, hogy a megvételre kínált faanyag vajon fenntartható forrásból származik-e - állítja a 444 cikke. A technológia további fejlődésével, a közeli jövőben, a nagy felbontású optikai szenzorok, illetve az új műholdtechnológiák segítségével, sokkal pontosabban lehet majd feltérképezni az ökoszisztémák változásának, vagy pusztulásának mértékét. A NASA által indított Global Ecosystem Dynamics Investigation (GEDI) pedig segíteni fog majd a biomassza és az erdőstruktúrák feltérképezésében, és így sokkal részletesebb képünk lehet majd az erdőkben megkötött szén mennyiségéről – folytatja a 444 írása.

NRGreport | Forrás: 444.hu