Fenntarthatóság

Legyen rengeteg!

NRGreport | 2020.01.20. 15:22

 World Resources Institute (WRI) szakértői összeállítottak egy listát arról, hogy milyen nagyobb léptékű változások történtek az erdőfogyatkozás területén az elmúlt 10 évben. Hiába indult sok nemzetközi kezdeményezés az elmúlt évtizedben, a trópusi őserdők kiirtását nem sikerült megállítani. Sőt, a 2016 és 2018 közötti időszak a legnagyobb mértékű csökkenést hozta magával 2000 óta. Különösen drasztikus volt az őserdők csökkenése az Amazonas-medencében pusztító tüzek miatt, melyek már 2016-ban és 2017-ben is hatalmas pusztítást végeztek. A WRI kutatásában csupán a 2018 végéig elérhető adatokat használták fel, de 2019-ben a Brazíliában az új mezőgazdasági  területek kialakítása miatt gyújtott tüzek évtizedes rekordot jelentő erdőirtásokhoz vezettek. Az új évtized legnagyobb kérdése az lesz, hogy lesz-e eredménye az őserdők védelmét szolgáló nemzetközi összefogásnak. – írja a 444.

Antonio Enésio Tenharin őslakos vezető az Amazonas-medencében lévő Manicoré régióban, ahol a tharin törzs élt, míg földrablók fel nem égették a helyi erdőket 2019-ben

Fotó: GABRIELA BILO/Agência Estado

Új módszerek az erdőfigyelésben

A különféle távérzékelős eszközök és a felhőalapú adattárolás révén könnyebbé és olcsóbbá vált a geoinformációs adatok kezelése, és ezeknek köszönhetően indult el például 2014-ben a Global Forest Watch nevű projekt, aminek köszönhetően bárki online térképeken tájékozódhat a világ erdeinek állapotáról. De egyre terjednek a terepeszközök is: például a drónok révén pontosabb képet kapunk arról, hogy mi történik az erdők mélyén, és a nyomkövető eszközöknek hála, lehetőség van a termelési láncok követésére, vagyis a tudatos vásárló könnyebben ellenőrizheti, hogy a megvételre kínált faanyag vajon fenntartható forrásból származik-e – állítja a 444 cikke. A technológia további fejlődésével, a közeli jövőben, a nagy felbontású optikai szenzorok, illetve az új műholdtechnológiák segítségével, sokkal pontosabban lehet majd feltérképezni az ökoszisztémák változásának, vagy pusztulásának mértékét. A NASA által indított Global Ecosystem Dynamics Investigation (GEDI) pedig segíteni fog majd a biomassza és az erdőstruktúrák feltérképezésében, és így sokkal részletesebb képünk lehet majd az erdőkben megkötött szén mennyiségéről – folytatja a 444 írása.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.