Elemzés

Mi lesz veled német autóipar? Van válasz.

NRGreport | 2020.01.21. 13:09

Ferdinand Dudenhöffer, A Duisburg-Essen Egyetem autóipari kutatóintézetének, a CAR-Institutnak az igazgatója úgy véli, hogy a német autóipari vállalatok a jelenlegi munkahelyeiknek mintegy 10 százalékát fogják felszámolni 2030-ig.  Csak a bmw, az audi, az opel, a daimler, a bosch és a continental menedzsmentjének létszámleépítési döntése mintegy 55 ezer, főleg németországi munkahelyet érinthet a következő években – írja a Portfolio.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy több mint 230 ezer munkahely fog megszűnni a az elkövetkező 10 évben. De egy, a német kormány mellett működő közlekedésügyi tanácsadó testület (Nationale Platform Zukunft der Mobilität – NPM) megbízásából végzett kutatás szerint még ez is túl optimista vélemény. Jelentésük szerint, az sem kizárt, hogy 410 ezer munkahely szűnik meg 2030-ig. Mindez az elektromos autók gyors elterjedése miatt.

A visszaesés legfőbb oka ugyanis, hogy egy belsőégésű motor átlagosan 1200 alkatrészből áll, egy elektromotorhoz viszont körülbelül 200 alkatrész elégséges, így jóval kevesebb munkaerőt igényel az összeszerelése, és a német gyártók (is) egyre inkább az e-mobilitásban keresik és látják a jövőt. Ezt jelzi, hogy terveik szerint, 2023-ig közel megháromszorozzák az elektromos hajtású modellek számát. Ráadásul az elektromos hajtásrendszer fő elemeinek az előállítása sokkal jobbon automatizálható és robotizálható, vagyis kevesebb emberi munkaerőt igényel – folytatja a Portfolio cikke.

A tét nem kicsi, ugyanis ez az iparág adja a legtöbb munkahelyet, és a német hazai összterméknek nagyjából 5 százalékát biztosítja. Ezek ismeretében került sor a német kormány, a vezető német autóipari vezetők és a szakszervezetek találkozójára a héten, ahol a fő téma a munkahelyek megőrzése volt.

Az eseményt követően Hubertus Heil munkaügyi miniszter nyilatkozott miszerint a német kormány több intézkedéssel is segíteni kívánja majd a nehéz helyzetbe került autóipari vállalatokat – írta a Bloomberg összefoglalójában. Ezek között szerepel többek között az is, hogy tartós visszaesés esetén bértámogatásokkal fogják segíteni az autógyártókat és a beszállítóikat, hogy megelőzzék a leépítéseket.

A munkaügyi miniszter emlékeztett, hogy a majdani támogatási rendszer hasonló lenne ahhoz, amellyel már sikert értek el egyszer, a 2008-as gazdasági világválság kirobbanásákor, vagyis egyszer már sikerült elkerülniük a tömeges elbocsátásokat az autóiparban. Az érintettekkel történt egyeztetések után a parlament jóváhagyására is szükség lesz ahhoz, hogy intézkedések életbe léphessenek majd Németországban – számolt be a Portfolio.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Friedemann Vogel

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.