Rezsi

A rezsi marad a végére

NRGreport | 2020.01.23. 15:44

Hiába vannak a magyar rezsiköltségek a legalacsonyabbak között Európában, a magyar családok jelentős részének így is nehézségeket okoz a számlák fizetése. Az Eurostat nem rég kiadott jelentése szerint 2018-ban a magyar háztartások kilencedének volt elmaradása a közműszámlákkal, ami a hátsó harmadba helyezi az országot az uniós összehasonlításban, – írja a G7, az Eurostat jelentése alapján.

A viszonyításként emlegetett szlovákoknál, a cseheknél és a lengyeleknél például sokkal kedvezőbb ez a mutató. Csehországban csak 2,1 százalék, ami a második legjobb eredmény az egész EU-ban. Pedig ezekben az országokban jóval drágább a háztartási áram és gáz, mint Magyarországon. 

A friss 2019-es Eurostat adatok szerint a tavalyi év első félévében nálunk 3,5 eurócent volt egy kilowatt órányi gáz, miközben Szlovákiában ugyanez 4,5, a lengyeleknél 4,7, a cseheknél pedig 5,9, azaz kétharmadával több, mint nálunk. Svédországban több mint háromszor olyan sokba kerül a gáz, mint nálunk, – folytatja a G7.

Hasonló a helyzet az áram esetében is. Ebben, az uniós országok közül, a második helyen állunk, csak Bulgáriában olcsóbb a villamosenergia ára, mint itthon. Még Romániában is 20 százalékkal többet kell fizetni, míg Szlovákiában másfélszer, Csehországban kétszer drágább egy kilowattórányi fogyasztás.

A képet tovább árnyalja, hogy az Eurostat adatbázis-a szerint – uniós összehasonlításban – Magyarországon a lakhatás költségei az összkiadások viszonylag kis részét viszi csak el, és ezen belül is inkább a lakbérek emelkedtek, de a rezsidíjak folyamatosan csökkentek.

Ezek alapján nehezen érthető, miért maradnak el itthon ennyien a rezsi számlák kifizetésével. A lehetséges okokról olvashat Jandó Zoltántól, a G7 cikkében. 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.