Fenntarthatóság

Magyar János: nem kell félni az E10 üzemanyagtól

NRGreport | 2020.01.23. 09:09

Magyarországon 2011 óta tankolható az 5% bioetanol tartalmú E5-ös üzemanyag.  Az elmúlt kilenc év tapasztalatai alapján – a szakember szerint –  kijelenthető, hogy a mostani, 10%-ra növelt részarány miatt sem kell aggódniuk az autósoknak.  Az éves karbantartást, szervizelést viszont ezután sem tanácsos megspórolni – Magyar János, független olajipari szakértővel a HírTv készített interjút a Magyarország Élőben műsorban.

kormány döntése értelmében 2020.január 1-től a kétszeresére emelkedik a biológiai eredetű összetevők aránya az üzemanyagokban. Az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A Magyar Ásványolaj Szövetség korábban azt hangsúlyozta, hogy az E10-es benzin használatával a járművek fogyasztásában lényeges változást nem lehet majd érezni, hasonlóan a többi európai országhoz, ahol már korábban átálltak a magasabb bioetanol-tartalomra, és a tapasztalatok szerint nem okozott az autóknál műszaki problémát.

Magyar János olajipari szakértő interjújában megerősítette, egy megfelelően karbantartott járműnél az E10-re átállás nagy valószínűséggel semmilyen problémát nem fog okozni. A szakértő hangsúlyozta, hogy ettől függetlenül fontos a rendszeres karbantartás, bármit is tankolunk a járművünkbe.

Magyar János hozzátette, hogy Magyarország kifejezetten bioetanol nagyhatalomnak számít a régióban: Kelet-Közép Európa legnagyobb előállítói vagyunk, három jelentős kapacitású gyárral a térképen, (Hungrana, KALL Ingredients, Pannonia Bio – a szerk.) és az exportunk is számottevő.

Alternatívaként, a prémium üzemanyagok továbbra is E5 minőségben érhetők el a hazai autósok számára.

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.