Fenntarthatóság

6 hulladékmentes trükk, amit eltanulhatunk a párizsiaktól

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.01.27. 06:32

A francia fővárosban rengeteg jó gyakorlat van, ha a hulladékmentességről van szó, és mindezt anélkül tudják megoldani, hogy a mindennapi életükbe ne szóljon bele a fenntarthatóságra való törekvés. Az alábbi 6 dolgot Magyarországon is probléma nélkül be lehetne vezetni, el lehetne kezdeni – érdemes tanulni azoktól, akik már bizonyítottan jól csinálják.

Leszámolnak a csomagolással

Amikor az avokádó műanyagdobozban van, amikor a jégsalátát előre csomagolják műanyagzacskóba, akkor áll ketté a környezettudatosságra törekvő ember füle – van, hogy a szupermarketekben nincs is lehetőség arra, hogy egyszer használatos műanyag nélkül vásároljunk. Párizsban ezt több áruházlánc is kiküszöbölte már, sőt, a kisebb boltok helyi termelőktől szerzik be az árut, így nincs is szükségük arra, hogy a messziről jött zöldségeket és gyümölcsöket erősen becsomagolják.

Papírba rakják a péksütiket is

Szerencsére ez már itthon is néhány helyen divatos, de még a papírcsomagolásban is akad műanyag – Párizsban a legtöbb helyen egész egyszerűen egy darab papírban kapja meg az ember a péksüteményeket, amiket aztán szelektíven ki is dobhat. Ez is egy jó módszer arra, hogy kizárjuk a műanyag használatát.

Lassabban eszik a gyorskaját

Persze ez nem azt jelenti, hogy nem habzsolják a McDonald’s hamburgereket, hanem azt, hogy az előre legyártott ételek is máshogy néznek ki náluk. Szívesebben falatoznak például egy baguett szendvicset, mint egy tucathamburgert tucatsültkrumplival, ezzel pedig a helyi cégeket támogatják, nem az egyébként rengeteg csomagolást használó nagy láncokat.

Nem sajnálják az időt a kávéra

Párizsban ritkán látsz papírpohárral rohangáló embereket, a helyiek ugyanis nem sajnálják az időt arra, hogy beüljenek egy kávézóba, és bögréből iszogassák meg a reggeli vagy kora délutáni feketéjüket. A lelki békének is jót tesz egy ilyen kis szünet, arról nem is beszélve, hogy az emésztésünk is megköszöni, ha nem rohanás közben isszuk meg az italt.

Nem isznak állandóan vizet

Bár nagyon fontos a hidratálás, Párizsban nem dívik, hogy műanyagpalackokkal mászkáljon mindenki mindenhová. A párizsiak ott isznak, ahol tudnak, ahol csapot vagy ivókutat találnak, és használják a jó öreg üvegpoharakat a műanyagok helyett. Ha mindenképpen útközben is inni szeretne az ember, feltölti otthon a kulacsát, és azt viszi magával.

Újrahasznosítható táskákat használnak

Ez ma már tényleg mindenhol alap kellene, hogy legyen: Párizsban sokkal nagyobb divat az újrahasznosítható, trendi vászontáskákat cipelni, nagyon ritka, ha valaki műanyagzacskóval járkál. Ez egy olyan tipp, amit nagyon könnyű eltanulni, és kellene is: egy vászontáska bármilyen másik táskába belefér, és rengeteget lehet vele segíteni a környezeten.

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.