Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Az olaj is áldozatul esett a koronavírusnak?

NRGreport | 2020.01.27. 22:44

Újabb 2 százalékos esést produkált az olaj árfolyama. Ezzel idén már több mint 10 százalékot veszített az értékéből, holott a bázisadatok sem voltak magasak, hiszen az év elején még az iráni-amerikai viszály is negatív hatást gyakorolt rá.  Egy szenior elemző szerint a piac a koronavírus radikális elterjedésétől tart, mely komoly mértékben visszavetheti a globális olajkeresletet – írja a Reuters.

Az olaj ma is folytatta lejtmenetét, mellyel már az elmúlt 1 hétben összesen több mint 8 százalékot esett. A piaci elemzők többsége egyetért abban, hogy az árfolyam esése a koronavírus keresletcsökkentő hatásának tulajdonítható. A kórokozót – most már kimondható – nem sikerült karanténban tartani, és világszerte már több mint 3000 fertőzöttről és  80 halálos áldozatról lehet tudni.

A szaúdi energiaminiszter igyekezett nyilatkozatával megnyugtatni a piaci szereplőket. Abdulaziz bin Salman herceg – a globális terjedésről szóló hírek ellenére – bízik abban, hogy Kínának sikerül megoldania válságot és meg tudja akadályozni a koronavírus eszkalációját.

A piacok reakcióját jelenleg pszichológiai faktorok vezérlik, és néhány szereplő annak ellenére reagál rendkívül negatív várakozással, hogy a vírusnak amúgy csekély hatása van a globális olajkeresletre. Ilyen pesszimizmus utoljára 2003-ban, a SARS járvány idején uralkodott, holott az sem okozott végül jelentős olajkereslet-csökkenést. – nyilatkozta Abdulaziz herceg

Kifejtette, hogy az OPEC+-nak továbbra is megvannak az eszközei arra, hogy csökkentse az olajkínálatot, ha az szükségessé válik. Az OPEC+, mely Oroszországot is magába foglalja, tavaly decemberben újabb 500 ezer hordóval vágta vissza napi kitermelési szintjét, hogy megakadályozza a jelentősebb olajkészletek felépülését. A következő ülésük 2020. márciusban lesz, ahol a szaúdi energiaminiszter szerint több forgatókönyv is az asztalra kerülhet.

Egy szenior piaci elemző, John Kilduff véleménye szerint, az olaj addig fog gyengélkedni, amíg nem sikerül a koronavírus terjedését megakadályozni.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.