Szabályozás

Kár a szennyvízért

NRGreport | 2020.01.28. 10:09

A vízhiány egyre nagyobb problémát jelent Európában is. Ezért a víz újrahasznosítására ösztönzi az Európai Parlament a mezőgazdaság szereplőit, ezzel biztosítva az EU édesvízkészletét – írja az EP honlapja.

A víz újrafelhasználása az EU-ban a vízhiány ellen 

A népességnövekedés, a városiasodás és a turizmus is mind közrejátszik a vízhiány és a szárazság kialakulásában, amely egyre jobban sújtja Európát , különös tekintettel a földközi-tengeri régióra. A vízkészletek kifogyóban vannak és a klímaváltozás miatt a helyzet egyre rosszabb lesz. Egy becslés szerint 2030-ra Európa folyómedreinek fele vízhiánnyal küzdhet majd.

Az európai édesvízkészlet megóvása érdekében a környezetvédelmi szakbizottság képviselői január 21-én megszavazták a szennyvíz újrahasznosításáról szóló előzetes megállapodást, amelyet az EP és a Tanács kötött.

Az új szabályok a tisztított szennyvíz újrafelhasználására ösztönzik a mezőgazdaság szereplőit, első sorban az öntözések során. A termőföldek öntözésére jelenleg ugyanis az EU-ban évente elhasznált vízmennyiség körülbelül felét használjuk. Ha újrahasznosítanák a vizet, akkor az évente öt százalékkal csökkenthetné a friss víz kitermelést, ami óriási mennyiség.

A termés védelme érdekében az új szabályok szigorúan meghatározzák a mezőgazdaságban öntözésre használható víz minőségi minimumfeltételeit és elrendelik a rendszeres ellenőrzéseket, előírják továbbá a szennyvíztisztító telepek számára, hogy legyen kockázatkezelési tervük. Az engedélyeket az egyes tagállamok hatóságai bocsájtanák ki, mely növények öntözésére használhatják a tisztított vizet.

Az egységes szabályozástól azt várják a képviselők, hogy azok kiegyenlítik majd a vízvisszanyerő telepek üzemeltetői és a gazdálkodók közötti egyenlőtlenségeket, és lebontják a mezőgazdasági termékek szabad mozgásának akadályait – írja az EP honlapja.


További információ

Szárazság: a Parlament ösztönzi a víz újrahasznosítását a mezőgazdaságban (sajtóközlemény) 

Az eljárás menete (angol) 

Simona Bonafè (szocialista, olasz), jelentéstevő 

Európai Bizottság: a víz újrafelhasználása (angol) 

Tudnivalók az uniós vízvédelmi intézkedésekről (angol) 


 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.