Fenntarthatóság

Ha több időt tölt a természetben, környezettudatosabb lehet

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.01.29. 09:22

Egy kutatás szerint minél több időt tölt el valaki a természetben, annál jobban odafigyel a környezettudatosságra, és annál inkább jellemző, hogy zöld döntéseket hoz a mindennapjaiban.

Érdemes szembenézni a tényekkel: a betondzsungel közepéről nehéz elképzelni, milyen csodálatos is az a természet, amit a mindennapi tevékenységeinkkel, szokásainkkal meg kellene óvnunk. Nem csoda hát, hogy egy friss kutatás arra az eredményre jutott, hogy minél többet van az ember a természetben, annál hajlamosabb környezettudatos döntéseket hozni a mindennapi életében is.

Bár az összefüggés egyértelműnek tűnhet, korábban, ha eltekintünk a nagyon kis résztvevőszámú felmérésektől, nagyobb kutatás során még soha nem volt feltárva. Egészen idáig: most az Európai Környezetvédelmi és Emberi Egészségügyi Központ végzett friss kutatást, méghozzá 24 ezer brit állampolgár környezettudatos szokásaival kapcsolatban.

A kutatásból kiderült, hogy teljesen mindegy, hol él valaki, ha természetközeli környezetben tölti az idejének egy részét, akkor hajlamosabb környezettudatos választásokat hozni a mindennapjaiban is. A zöld döntések jellemzőbbek voltak a zöldövezetekben, természetközeli területeken élőknél, és azoknál, akik a tengerparton laknak – talán nem véletlen, hiszen egyrészt jobban összeköttetésben érzik magukat a természettel, másrészt rögtön láthatják, hogy milyen hatással van a környezetszennyezés a közvetlen környezetükre.

A kutatásról megjelent tanulmány vezető szerzője, dr. Ian Alcock egy sajtóközleményben leírta: éppen ezért fontos lenne, hogy a városok is kizöldüljenek, egyre több zöld területet biztosítsanak a lakóiknak, hiszen tényleg mindegy, hogy konkrétan óriási erdős területről, vagy egy belvárosi parkról beszélünk, ha a hatást vizsgáljuk. A szakértők szerint a városi zöld területek növelése segíthetne abban, hogy az emberek képesek legyenek újra összekapcsolódni a természettel, és közelebb kerülni hozzá, ami közvetlenül hatással lenne a mindennapos környezettudatos tevékenységükre is.

A kutatás eredményei kifejezetten érvényesek a gyerekekre, akik teljesen elszakadhatnak a természettől, ha kizárólag városi környezetben nőnek fel. A briteknél különösen rossz a helyzet: az Environment International tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szigetország lakóinak 80 százaléka városokban él, és egyre inkább elszakad a természet világától. A kutatók szerint a zöldövezetek arányának növelése az egyik legjobb módja lehet a környezettudatos tevékenységek ösztönzésének.

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.