Vállalatok

Tovább terjeszkedik a MOL?

NRGreport | 2020.01.30. 07:37

A Világgazdaság értesülései szerint a MOL is ajánlatot tehet a PKN és a Lotos lengyel benzinkútjaira. A majdani vevő 700-800 kútból álló országos hálózathoz juthat, egységenként átlagosan 1,5-2 millió dollárért.

Ratatics Péter, a Mol csoport vezérigazgató-helyettese a lengyel Parkiet-nek adott friss interjújában elmondta, hogy a hazai olajvállalat valóban érdeklődik a lengyel kiskereskedelmi piac iránt, és megfelelő lehetőség esetén vásárolna a PKN Orlen és a Lotos helyi töltőállomásaiból – idézi a VG.

Az eddigi sajtóértesülések szerint, a hálózat egy részét, a két társaság tervezett egyesülését követően értékesítenék a lengyelek.

A lengyel lap úgy véli, több száz benzinkút eladásáról lehet szó. Ezután válik majd lehetségessé, hogy az uniós versenyjogi hatóságok jóváhagyják a Lotos felvásárlását, amelyről egyébként a PKN tavaly írt alá szándéknyilatkozatot a többségi tulajdonos Lengyel Államkincstárral.

A két lengyel társaságnak várhatóan a hálózatuk mintegy harmadától kell majd megválniuk. Ez nagyjából 700-800 kút, amelyek egyenkénti forgalma megfelel a lengyel átlagnak, tehát nem tekinthető alacsony színvonalúnak – értékelt a VG-nak Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője.

A vevő, jó eséllyel, egész Lengyelországra kiterjedő hálózatot szerezhet, az EU ugyanis földrajzilag határozza meg, hogy hol, melyik egységet szükséges az egyesülés előtt értékesíteni. Pletser Tamás szerint kutanként átlagosan a 1,5-2 millió dolláros vételár a reális, és a majdani csomagért a Mol mellett a norvég Statoil és az orosz Lukoil érdeklődhet komolyan.

A tényleges tranzakció zárására – a Parkiet vélekedése szerint –  2020 második felében kerülhet sor.

Címlapkép forrása: Michal Fludra/NurPhoto

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.