NRGreport
Menü

Tovább zuhannak a nyugat-európai tőzsdék és az olaj

Elemzés | NRGreport | 2020-01-31 16:33

Erős mínuszokban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön, a hangulatot szerte a világban jelentősen rontotta a Kínában gyorsan terjedő tüdőgyulladás-járvány. Kínában a fertőzöttek száma meghaladta a nyolcezret, a halottaké pedig elérte a 170-e - írja az MTI.

A befektetők attól tartanak, hogy az új koronavírus által okozott, Kínában gyorsan terjedő tüdőgyulladás-járvány visszaveti a kínai gazdasági növekedést. A járvány felborította a globális utazásokat és az idegenforgalmat, megrázta a pénzpiacokat szerte a világban, számos vállalat pedig felfüggesztette működését Kínában. Az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön újabb rendkívüli ülést tart, hogy megállapítsa, nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetet jelent-e a tüdőgyulladás-járvány. Este hat óráig nem érkezett hír a döntésről.

A londoni FTSE-100 mutató 1,36 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,41 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,40 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 1,59 százalékkal, Madridban pedig 0,72 százalékkal esett az irányadó mutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,02 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,03 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,22 százalékkal csökkent.

Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,44 százalékos, az S&P 500-as index 0,50 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,52 százalékos mínuszban állt.Európában a Bank of England monetáris tanácsa nem módosította alapkamatát idei első kamatdöntő ülésén. döntés ugyanakkor most sem volt egyhangú, és a legutóbbi gyenge inflációs és növekedési adatok nyomán a piacon voltak olyan várakozások, hogy a brit jegybank esetleg kamatcsökkentésre szánja el magát.

Az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának felmérése szerint öthavi csúcsra emelkedett januárban az euróövezet gazdasági hangulatindexe. A mutató elemei közül a feldolgozóiparban emelkedett a legnagyobb mértékben a hangulatindex, ami arra utalhat, hogy az év elején élénkülni kezdett a gazdaság.

A negyedik negyedéves gyorsjelentést csütörtökön közlő vállalatok közül a Deutsche Bank 4,23 százalékos pluszban zárta a napot. Bár a legnagyobb németországi kereskedelmi bank a vártnál is nagyobb veszteségről számolt be a tavalyi évről, elemzők azt olvasták ki a jelentésből, hogy jól halad a tavaly elindított hároméves szerkezetátalakítási terv, amelynek célja, hogy ismét stabilan nyereséges legyen a bank. Ennek keretében például 18 ezer dolgozóját elbocsátja, közülük 4100-nak már fel is mondott.

A Royal Dutch Shell angol-holland olajipari vállalat záróárfolyama 4,06 százalékkal csökkent, mert negyedéves nyeresége több mint három éve a legkisebb, az elemzők által vártnál is alacsonyabb lett.

A Hennes & Mauritz (H&M) svéd ruházati kiskereskedelmi lánc 9,43 százalékkal drágult, mert 2015 óta először nyereséggel zárta az évet.

A British Telecom (BT) brit távközlési szolgáltató vállalat 7,3 százalékot veszített értékéből, mert a vártnál valamivel kisebb nyereséget ért el a negyedik negyedévben. Emellett arra figyelmeztetett, hogy öt év alatt mintegy 500 millió font többletköltséget jelent számára az, hogy a Huawei kínai vállalatot kizárták az 5G szolgáltatási infrastruktúra központi rendszeréből.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

Az áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,31 százalékos mínuszban, 57,55 dolláron, a márciusi szállítású WTI pedig 1,86 százalékos veszteségben, 52,34 dolláron forgott

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára februári szállításra 0,67 százalékkal, 1581,00 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1030 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,19 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

NRGreport

NR címlapCímlap

Még több cikk »