Rezsi

Spórol áramot azzal, ha van képernyővédő a laptopján?

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.02.03. 12:01

Még az asztali számítógépek idejében nagyjából mindenkinek volt képernyővédő a monitorján, ennek leginkább az volt az oka, hogy a kép könnyen beleégett a monitor képcsövébe akkor, ha sokáig mutatott egy kimerevített képernyőt. De mellette az a hír járta, hogy a képernyővédővel áramot is meg lehet takarítani – de mi az igazság? Érvényes ez még a mai gépekre is?

A régi katódsugárcsöves monitoroknak komoly problémájuk volt az, hogy ha egy kimerevített képet mutattak sokáig, az hajlamos volt beleégni a képernyőbe, és kikapcsolás után is megmaradni halványan, mint egy szellemkép. Ennek az az oka, hogy a fényt biztosító foszforok a képernyőn belül így egyenlőtlenül használódtak el, és a képernyő bizonyos területeit sötétebbé tették.

Ez gyakoribb volt az olyan elemeknél, amelyek tényleg sokáig ott maradhattak a kijelzőn: például az operációs rendszer asztala, ami, ha felállt az ember a géptől, és tette a dolgát, akár órákig is úgy maradhatott, mindenféle változás nélkül. Pontosan ezért találták ki a képernyővédőt, ami egy megadott időhossz után bekapcsolt, és mozgó képekkel biztosította, hogy semmi ne égjen bele abba a képernyőbe akkor se, ha úgy felejtjük, és nem kapcsoljuk ki.

A jelenlegi monitoroknál és a laptopok képernyőjén ilyen problémák már nincsenek, mivel ezek nem katódsugaras kijelzők, hanem általában LCD-k, amelyekben már nincsenek foszforok, így nem is probléma, ha hosszan ugyanaz a kép marad rajtuk. Egy LCD monitorba soha nem fog beleégni semmilyen szellemkép, mindegy, hogy milyen sokáig hagyjuk bekapcsolva. Ennek ellenére sokunknak még mindig van képernyővédője, ami így gyakorlatilag tényleg okafogyottá vált, csak a megszokás miatt maradt – egy LCD monitoron már az égvilágon semmi haszna nincsen.

Ami az energiaspórolást illeti, mindössze mítosz az, hogy a képernyővédővel áramot lehet megtakarítani. Mivel angolul a képernyővédőt „screensavernek” nevezik, és a „save” ez esetben megtakarítást is jelenthetne, az emberek valószínűleg csak meg akarták érteni a kifejezést magát, ezért kezdődött el ez a városi legenda, hogy a képernyővédővel kevesebb áramot fogyaszt a gép. A valóság ezzel szemben pont az ellenkezője: ahhoz, hogy az animáció fennmaradjon, sokkal több energiára van szükség, mintha egy kimerevített képet mutatna a kijelző, vagy egyszerűen elsötétítenénk.

Ezért már tényleg nem érdemes képernyővédővel babrálni 2020-ban: az LCD kijelzőkre teljesen felesleges, és még több energiát is fogyaszt vele a számítógép.

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.