Rezsi

Olcsóbb, ha egész nap megy a fűtés, mintha este kell felmelegíteni az egész lakást?

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.02.04. 16:19

Igazi városi legenda, és rengeteg környezettudatossággal és hatékony energiafelhasználással foglalkozó cikk ajánlja, hogy nem érdemes minden egyes nap felfűteni az egész lakást, jobban járunk, ha egész nap egy minimális, kellemes hőmérsékletre állítjuk a termosztátot. De mennyi ebben az igazság? Tényleg rosszabb, ha minden nap erőteljesen fűtünk, vagy energiapazarló, ha egész nap megy a radiátor?

Talán egyértelmű a pro és kontra: ha egész nap egy minimális hőmérsékleten tartja a lakást, akkor a rendszer folyamatosan megy alacsony hatásfokon, nincs kiugró teljesítmény, nincs hirtelen sok energiahasználat. Ha viszont akkor fűt csak, amikor hazaér, hirtelen kell az egész lakást bemelegíteni, ami kiugró energiahasználattal jár rövidebb idő alatt. Józan paraszti ésszel nagyon nehéz eldönteni, hogy vajon melyik energiatakarékosabb, és melyikkel lesz végül alacsony a rezsiszámlája.

A helyzetet valójában egyetlen dolog dönti el, és mindkét megoldás lehet energiahatékony – inkább azon múlik, hogy milyen a ház vagy lakás szigetelése. Ha újabb, felújított, jól szigetelt, jó hőtartással rendelkező házban él, akkor jobban jár, ha tényleg tart egy alapvető kellemes hőmérsékletet a házban egész nap, hiszen a rendszernek nem lesz problémája azzal, hogy gyorsan felfűtse a helyiségeket, és nem kell folyamatosan dolgoznia azzal, hogy meg is tartsa a hőt.

Más a helyzet viszont akkor, ha a háznak vagy lakásnak rossz a szigetelése: ha nincs felújítva, esetleg régi, nagy házról van szó, ahol egyébként is nagyok a terek. Ilyenkor a második megoldás a legjobb, hiszen a helyiségekben nem maradna meg a hő, folyamatosan kiszökne, és a fűtési rendszernek folyamatosan dolgozni kellene ahhoz, hogy egy kellemes szinten tartsa a helyiségek hőmérsékletét, hiszen viszonylag hamar kijut a hő a szabadba. Ez nagyon energiapazarló lenne, így jobban jár, ha inkább akkor fűti fel gyorsan a házat, ha hazaér, és addig fűti, amíg van valaki otthon. Utána szigorúan kapcsolja le a fűtést.

Innen is látszik, hogy mennyire fontos a szigetelés egy lakásban vagy házban, hiszen senki nem szeret az utcára fűteni, nyáron pedig kifelé hűteni. Persze az sem mindegy, hogy milyen házról van szó, a régi típusú építményeket jellemzően nagyon nehéz rendesen leszigetelni, de a fűtés dilemmából is le lehet vonni a tanulságot: alkalmazkodni kell az energiahatékony trükkökkel az adott körülményekhez.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.