Rezsi

Ezekkel a tippekkel spóroljon a fűtésszámlán a hidegben

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.02.05. 11:41

Biztonsággal kijelenthető, hogy senki nem szeret többet fizetni a rezsiszámlákra, mint amennyit muszáj: az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy a fűtést még a legnagyobb hidegben is egy kicsit lejjebb tudja tornázni, és spóroljon egy kicsit az egyik legköltségesebb közüzemi számlán.

Szigeteljen, szigeteljen, szigeteljen!

Minden egyes ilyen felsorolás első pontjának annak kellene lennie, hogy megfelelő szigetelés nélkül mindegy, hogyan fűt, és milyen tippeket fogad meg, ugyanis fűtési szezonban mindenképpen az utcára engedi ki a meleget. Érdemes egy kicsit rákölteni a szigetelésre, ha esetleg nem lenne a legkorszerűbb, mert nagyon hamar visszahozza az árát, ha nem melegíti feleslegesen a lakást úgy, hogy a hő úgyis kiszökik a szabadba.

Képek forrása: Pixabay

Dolgozzon együtt a radiátorral, ne ellene!

Nem érdemes a radiátor elé bútorokat vagy más olyan tárgyakat pakolni, mert megakadályozzák a meleg terjedését. Ilyenkor a radiátor a bútort fűti fel, és nem a levegőt, ami csökkentheti a fűtés hatásfokát. Ráadásul az a kis mennyiségű levegő, ami mégis felmelegszik, nem tud körbejárni a helyiségben, így gyakorlatilag csak azt a kis területet fűti, ami közte és a bútor között áll. Tegye minél szabadabbá a radiátor előtti teret, ha már az eszköz egyik fele mindenképpen a falhoz közel áll. Arra is figyeljen, hogy ha a sötétítő függönye nehéz, vastag anyagból van, fűtés esetén mindig inkább húzza félre, mert ez is hőveszteséget okozhat.

Ne fűtsön feleslegesen!

A téli időszak nem arra való, hogy rövidnadrágban és pólóban járjon otthon, ez az immunrendszerének sem tesz túl jót. A nagy hőmérsékletváltozások ugyanis jobban megviselik a szervezetet, mint gondolná, és hamarabb legyengítik, esélyt adva a kórokozóknak. Olyan hőmérsékletűre állítsa a termosztátot, ami még kellemes akkor, ha pulóverben és hosszú nadrágban járkál a lakásban, és így nincs melege, de nem is fázik. Így a testének sem kell olyan óriási hőmérséklet-változásokat elszenvednie, ha kimegy a hidegbe, és még a fűtésszámla is alacsonyabb lesz.

Mindig ott fűtsön, ahol szükség van rá!

Ha a radiátorokat vagy konvektorokat külön-külön is lehet szabályozni, az igazi adu ász: a hálószobában például mindig hűvösebb idő az ideális, mint a fürdőben, utóbbiban pedig bőven elég akkor fűteni, ha éppen zuhanyzik az ember. A nappali is jellemzően hidegebb, de nem annyira, mint a hálószoba, ezekkel érdemes taktikázni, mert rengeteget lehet spórolni – csak figyeljen arra, hogy a helyiségek ajtajai zárva legyenek.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.