Elemzés

A napelemeket is megfertőzte a koronavírus

NRGreport, Major András | 2020.02.14. 05:11

A kínai koronavírus járvány nem csupán az olajkereslet visszafogása révén hat az energiaszektorra immár egyre inkább globális szinten is. A feldolgozó-ipari gyártóegységek leállásainak és a termelés akadozásának eredményeképpen a fotovoltaikus panelek és a napelemrendszerek egyéb komponenseinek kínai exportjában fennakadások mutatkoznak, ez pedig már Ázsia-szerte zavart okoz a napenergia ipar ellátási láncában, negatívan befolyásolva az iparági projekteket is.

Indiában máris számos napenergia projekt szenvedett késést a kínai napelem- és modulimport akadozása hatására, amely egyértelműen összefüggésben lehet a koronavírus járvány kitörésével – számolt be a The Economic Times című indiai lap. 

India az általa felhasznált napelemek 90 százalékát Kínából és Majaziából importálja, a beszerzésekben azonban immár több hetes csúszások kezdenek kialakulni, ami tovább késlelteti a napenergia projektek befejezését és a naperőművek üzembe helyezését. Számos kínai napelem- és alkatrészgyártó üzem egyszerűen nem folytatta a termelést a meghosszabbított holdújévi ünnapi munkaszünetet követően – idézte a lap Ashish Khannát, a Tata Power Solar vezérigazgatóját.

Ausztráliában a napenergia projekteket megvalósító vállalatokat már az előző héten figyelmeztették a kínai beszállítók, hogy fotovoltaikus panelek és egyéb fontos alkatrészek, példáuk az inverterek szállítmányai késéseket szenvedhetnek el – írta a Renew Economy.

A koronavírus kitörése a napenergia ipar globális ellátási láncára is érzékelhető negatív hatást gyakorolhat a Wood Mackenzie tanácsadó cég Renews által idézett prognózisa szerint. Kína a globális napenergia ipar legnagyobb beszállítója, a kínai importra támaszkodó, Kínán kívüli modul-összeszerelő gyárak tevékenységét pedig érdemben befolyásolhatja a kínai termelés és export visszaesése. A Délkelet-ázsiai és egyesült államokbeli modulgyártó üzemek általában egy-két hónapos alkatrész-tartalékkal rendelkeznek, ezért, amennyiben a kínai termelési zavarok egy hónapnál tovább is fenn fognak állni, úgy a modulok késedelmes leszállítása világszerte zavarokat okozhat a projektek ütemterveiben is.

A szállítások csúszása különösen azokat a fejlesztőket érintheti kedvezőtlenül, akiknek a közelgő projekt-határidőkre tekintettel heteken belül szükségük lenne a naperőmű-alkatrészekre. A kínai termelési zavarok és korlátozások jelen állás szerint azonban még a második negyedévben is késéseket okozhatnak a szállításokban, ez pedig különösen a 2020 harmadik és negyedik negyedévben üzembe állítandó naperőműveket fogja súlyosan érinteni – mondta Xiaojing Sun, a társaság elemzője.

A kínai gyártás problémái még egy további, beruházói szempontból kellemetlen következménnyel is járhatnak, ugyanis a kínálat szűkülése az árak emelkedése irányába hat. Bár a korábban kialakult túlkínálat miatt idén az árak még várhatóan nyomás alatt maradnak, ezt a hatást a kínai termelési zavarok tompíthatják az elemző szerint. Amennyiben a kínai termeléskorlátozások hosszabb ideig hatályban maradnak, az már egyértelműen jelentős hatással járhat a kínai gazdaságra nézve is, és minél tovább érvényben tartják az intézkedéseket, annál valószínűbb, hogy 2020 második felében már emelkedni fog a napelemek ára.

A kínai gyártóknak számos leányvállalata működik Délkelet-Ázsiában. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy a szintén jelentős gyártókapacitással rendelkező Vietnam, Malajzia és a Fülöp-szigetek szigorította a kínai állampolgárok, így az ezekben az országokban működő gyárakban dolgozó kínai munkások és menedzsment beutazását is, ami ezek termelését is károsan érintheti.

Címlapkép forrása: Pixabay / Reijo Telaranta

  NRGreport, Major András
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.