Rezsi

Felmelegítheti az otthonát, ha túl sok szigetelést használ?

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.02.18. 09:42

A csapból is az folyik, hogy a megfelelő energiagazdálkodás titka az otthonában a megfelelő szigetelés, enélkül gyakorlatilag trükközhet bármi mással, nem fogja tudni lejjebb tornázni a fűtés- és hűtésszámlát. De mi a helyzet akkor, ha túl jól sikerült a szigetelés? Okozhatja azt, hogy nyáron túlmelegszik az épület?

Egy épület fala alapvetően kétféleképpen tud természetes módon felmelegedni: az egyik során a nap sugarai melegítik, ilyenkor elektromágneses sugárzás éri a felületet, és ettől változik meg a hőmérséklete. Ezen kívül képes még hőmérsékletváltozást okozni magának a levegőnek a hőmérséklete is, ami nyáron egyértelműen melegebb, tehát melegít, télen pedig hidegebb, ezért alapvetően hűt.

A szigetelés egy harmadik féle hőmérsékletváltoztató módszert alkalmaz, ez a hővezetés: hővezetés akkor történik, ha a hő szilárd halmazállapotú anyagok között adódik át. A szigetelés lényege pontosan az, hogy ezt a hővezetést megakadályozza: olyan rosszul vezető anyagokból áll, amelyek benn tartják a meleget, és nem engedik a ház vagy lakás külső rétegeihez.

Persze az alacsony hővezetés nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem történik hőátadás: még a legjobb szigetelés is átenged némi meleget magában. Ezt általában azzal szokták minimalizálni, hogy vastagabb réteget alkalmaznak a szigetelésből – annál jobb a szigetelőanyag maga, minél kevesebb kell belőle, tehát minél kevésbé hatékonyan vezeti át magán a hőt.

A hőátbocsátási tényezőt úgynevezett U-értékkel szokták jelölni, ami azt mutatja meg, hogy egy épületszerkezeten vagy ablakfelületen egységnyi idő alatt mennyi energia távozik. A hőátbocsátási tényező egy tetszőleges vastagságú, 1 négyzetméter keresztmetszetű hasábra adja meg az értéket. A mértékegysége így W/m2K.

De fel tudja-e melegíteni a lakást egy túl hatékony szigetelési módszer? A válasz bonyolult: ha csak egy ablaktalan, ajtó nélküli, mindenféle berendezést nélkülöző épületdobozt néznénk, az azt jelentené, hogy a lakás belseje hideg tudna maradni úgy, hogy kívülről a nap és a levegő melegíti. A hideg nem tudna kikerülni, a meleg pedig nem tudna betörni, annyira jó a szigetelés.

Viszont egy átlagos lakásban rengeteg minden van, ami a belső teret fel tudja melegíteni: az ablakokon beáramló fény, az elektromos eszközök, a főzés, a világítás, sőt, maguk az emberek is. Ilyenkor pedig a belül felmelegített levegő sem tud kiszökni, ha jó a szigetelés, ahogy a külső meleg sem tudja elérni a belső tereket.

Mit lehet ez ellen tenni? Valójában csak józan paraszti ésszel kell gondolkodni: sötétítő függönyöket és redőnyöket használni, kikapcsolni az elektromos eszközöket, ha nem használjuk őket, kevesebbet főzni és sütni, és venni egy ventilátort, ami legalább mozgatja a lakásban a levegőt. A tökéletes szigetelés pedig a hideg időben majd meghozza a gyümölcsét.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.