Innováció

Migráncs tarisznyarákból lebomló söröskorsó – két legyet egy csapásra

NRGreport | 2020.02.18. 15:07

A felmelegedés miatt Kanada és Kalifornia partjain is túlszaporodott, és ezzel a helyi ökoszisztémát felborító zöld tarisznyarák (Carcinus maenas) kitinpáncélja kiváló alapanyaga lehet a jövő műanyagot helyettesítő eszközeinek. Ebből készülhetnek például a poharak, a tányérok, és az evőeszközök, amik ráadásul – használat után – tökéletesen le is bomlanak. Most már csak az előállításuk minél környezetkímélőbb megoldását kell megtalálni – írja a Vice.com 

A Vice magazin beszámolója szerint a McGill Egyetem kutatói tavasztól kezdik meg a kitinből kinyert bioműanyagot előállítani.

Audrey Moore kémikus, a "zöld kémiára" specializálódott labor vezetője a nyilatkozatában külön kitért arra, hogy mi is ebben az igazi áttörés. Az ugyanis eddig sem volt titok a kutatók előtt, hogy a kitin  kiváló alapanyag lehet műanyag gyártáshoz, de ehhez eddig savakat használtak és túl sok vizet kellett elfecsérelni.  Moore és kutatótársai most olyan módszert dolgoztak ki, amellyel sikerült ezt elkerülni. 

technológia lényege a poliszacharidok közé tartozó kitin (C8H13O5N) átalakítása a kitozán néven ismert, számos más növényvédelmi és humán egészségügyi felhasználási területe mellett műanyagalapanyagként is használható poliszachariddá. Zöld technológiával.

A túlszaporodott és a környezetére ártalmas zöld tarisznyarák feldolgozásával fenntartható lenne a természetes körforgás, mert az így készült bioműanyag eszközök – még ha vissza is jutnának a tengerekbe – úgy ott a lebomlásukkal nem jelentenének veszélyt az élővilágra. Arról, hogy mibe kerülnének majd ezek az eszközök még nincsenek információk. De a bolygónk szintjén biztosan sokkal kevesebbe…

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.