Fenntarthatóság

A fast fashion ökotörekvései csak még tovább rontanak a környezetszennyezésen

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.02.19. 10:09

Lassan az idénydivatot képviselő márkák is rájönnek arra, hogy  környezettudatosság jó üzlet, legalább is tökéletes marketingeszköz, az pedig már mindegy, hogy tényleg sikerül-e zöldebbé tenni a kollekciót, vagy csak tessék-lássék törekvések születnek a témában. A divatipar a második legszennyezőbb ágazat az olajipar után, és ezen pár környezettudatosabb kollekció, vagy egy-egy vásárláshoz kötött adakozás nem fog sokat segíteni.

Időről időre az olcsóbb, rosszabb minőségű ruhákat gyártó márkák, amelyek egy szezonban több kollekcióval is előállnak, előhozakodnak olyan kampányokkal is, amelyekkel a környezetvédelmet vagy egy-egy természeti katasztrófa károsultjait akarják támogatni. Ilyenkor a márkák általában vásárlásra ösztönöznek, aminek egy részét a kiválasztott jó ügy érdekében ajánlják fel, a maradék azonban ugyanúgy az ő zsebükbe vándorol, mint a többi kollekció esetében.

Képek forrása: Pixabay

A Treehugger foglalkozott a témával részletesebben: az oldal amellett foglal állást, hogy ha valaki segíteni szeretne egy környezeti katasztrófa áldozatain, adakozna egy általa szimpatikusnak tartott környezettudatos vállalás mellett, az ne a fast fashion kollekciókon keresztül tegye, hanem közvetlen adakozással.

Egyrészt valóban érdekes jelenség, amikor egy olyan márka, ami általában a legkevésbé sem törődik a saját szénlábnyomával, azzal, hogy milyen vegyszereket használ, vagy hogy mennyi tiszta vizet pazarol a gyártás során, hirtelen környezettudatos és ökoharcos lesz – valószínűleg ilyenkor inkább a marketing, mint a valódi szándék áll a háttérben.

Másrészt az sem éppen jó üzenet, hogy a világot még több vásárlás segítségével próbáljuk megmenteni: hiába a környezettudatos törekvések, a legjobbat mégis akkor teszi az ember a divatipar szennyező mivolta ellen, ha egyáltalán nem vásárol, és inkább másodkézből, esetleg megbízható, környezettudatosabb forrásból szerzi be a ruháit.

Arról nem is beszélve, hogy az ilyen megoldások általában nem is a leghatékonyabbak, ha tényleg jót szeretnénk tenni: ha az egyik márka felajánlja, hogy a megvásárolt termékek árának egy részét valamilyen környezettudatos vagy társadalmi célra ajánlja fel, sokkal jobban járunk, ha inkább közvetlenül adományozunk arra az adott célra, mint hogy még egy felesleges ruhadarabot vásároljunk, és megnyugtassuk a lelkiismeretünket. Ez a módszer sokkal több fogyasztásra ösztönöz, és csak tetézi a bajt, ahelyett, hogy segítene a környezeten.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.