Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Maradéktalanul örülünk-e az elektromos buszoknak?

NRGreport | 2020.02.19. 05:11

A magyar kormány klímavédelmi akciótervének egyik nagyszabású célkitűzése, hogy 2022-től a városi közlekedési cégek kizárólag elektromos autóbuszokat vásárolhatnak. Ezt a beszerzést egyrészt az EIB-hitelből, másrészt pedig a szén-dioxid- kvóta eladásából oldanák meg. De vajon tényleg az elektromos buszokkal fogjuk megmenteni a bolygót? Kengyel Kristóf szerző írása teljes terjedelmében a Totalcar-on olvasható.

A cikkben hivatkozott tervezet szerint a kormány az elkövetkező tíz évben 36 milliárd forintot szán az új elektromos autóbuszok beszerzésére. Hét nagyvárosban indul mintaprojekt tapasztalatszerzési célból, ezek a települések tavaly szeptemberben a következők voltak: Budapest, Kaposvár, Pécs, Paks, Győr, Kecskemét és Szeged.

Az EIB honlapja szerint a magyar állam segítségével a Volán Buszpark Kft. összesen 799 millió eurónyi, azaz 257 milliárd forintnyi hitelt igényelt, hogy a már időközben összevont hét regionális Volán vállalat megújíthassa járműparkját, és alacsonyabb lehessen e cégek járműparkjának környezetszennyezése. A Volán Buszpark az első 15,7 milliárd forintos részletet már lehívta, de hamarosan a következő 47 milliárdot is le fogja hívni.

A Totalcar értesülései szerint a megállapodás az EIB-vel úgy szól, hogy a fennmaradó majd 200 milliárd forintnyi pénzt kizárólag környezetbarát autóbuszokra költhetik el. A fentebb említett 36 milliárd forint nagy valószínűséggel ebből a pénzből lenne, ami egyébként tíz év alatt maximum 200 elektromos buszt jelenthetne, ami mai áron mindössze évi húsz darab 12 méteres szóló busz ára. Valamint újabb 1000-1200 környezetbarát, azaz hibrid és elektromos autóbuszt vásárolhatnak a közlekedési cégek a CO2-kvótából is.

A kormány embereitől elhangzott az is, hogy további forrásokat vonnának el a következő (2021-2027) EU-s ciklusból, azonban az már biztosan kijelenthető, hogy új közösségi közlekedési járművekre jóval kevesebbet költhet hazánk. Ezért az optimista kormányzati elképzelések szerint is, ha egy-egy magyarországi város elektromos buszt szeretne vásárolni, ahhoz nagyobb önrészt kellene előteremteniük, mint a korábbi (2014-2020) ciklusban.

Ugyanakkor a 2016-ban meghirdetett Buszgyártási Stratégia, valamint a Nemzeti Autóbuszgyártási cselekvési terv és a Nemzeti Autóbuszbeszerző Bizottság (NABB) nem sok eredményt tud felmutatni. Az igazán innovatív, jövőbe mutató járművek hiányoznak a hazai palettáról.  – fejti ki bővebben  a Totalcar cikke.

A szerző szerint tanácsos lenne, ha a kormányzati szakértők nemcsak az akkumulátoros elektromos buszra gondolnának, amikor alternatív hajtású közösségi közlekedési járművek beszerzése mellett teszik le a voksukat. Elektromos buszokat ma még csak korlátozott alkalmazásra (belvárosi részek, sétáló negyedek, stb.) érdemes igénybe venni, próba és pilot-projektek keretében. Ha pedig tényleg fontos szempont a környezetvédelem, akkor a trolikat lenne érdemes fejleszteni.  Hiszen jelenleg az akkumulátoros elektromos buszokban még nincs meg az a potenciál, hogy miattuk teljesen megtilthassuk a dízelek vásárlását.

Címlapkép forrása: Wikimedia

  NRGreport
Címkék
#BKK   #e-mobilitás   #EIB   #emisszió   #károsanyag   #klímavédelem   #Volán  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.