NRGreport
Menü

Ragadós lehet a környezettudatos életmód

Fenntarthatóság | NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020-02-21 13:11

Néha környezettudatosan élni igazi szélmalomharcnak tűnhet: nehéz elhinni, hogy egyetlen ember környezettudatos törekvései számítanak bármit is a klímaváltozás megfékezésében vagy lassításában. Egy friss kutatás szerint azonban az, hogy valaki igyekszik a mindennapjait minél inkább klímabarát módon élni, igenis számít: a környezettudatosság ugyanis ragadós, és ha mi jó döntéseket hozunk, lehet, hogy a szomszéd is meggondolja magát.

Sokszor értelmetlennek tűnhet otthon szelektíven gyűjteni a szemetet, kevesebb vizet használni, biciklivel járni autó helyett – ha belegondolunk, mindez édeskevés akkor, ha az ipar nagy szereplői nem tesznek semmit, hogy környezettudatosabban működjenek. Valójában azonban már egyetlen ember munkája is elindíthat olyan változásokat, amelyek hatással lehetnek a környezetre.

Képek forrása: Pixabay

Az amerikai Center for Behavior and the Environment (Viselkedési és Környezettudatossági Központ) friss tanulmánya szerint például elég lenne, ha az amerikaiak mindössze tíz százaléka elsajátítana hét alapvető környezettudatos törekvést, ez 6 éven belül csökkentené a lakossági károsanyag-kibocsátást 8 százalékkal.  Mindezt úgy, hogy semmilyen szabályozásra vagy iránymutatásra nem kell várni, a szabályozás ugyanis egyébként is lassú folyamat, a változásra pedig most van égető szükség.

A Yale Erdészeti és Környezeti Tanulmányok Iskolájának kutatói szerint egyre többször bizonyosodik be tudományosan is, hogy az egyén zöldenergia-választásai befolyásolják a körülötte élőket. Mindegy, hogy arról beszélünk-e, hogy valaki napelemeket telepít a házára, vagy hibrid autót vásárol, a szomszédok és a közvetlen környezete inspirálódhat belőle, és komolyabban elgondolkozhat hasonló beruházáson.

A Yale kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy pontosan hogyan hat ez az energiával kapcsolatos tevékenység másokra, ezért több tudományterületen átnézték a társas befolyásolás mechanikáját: pszichológiában, szociális pszichológiában, közgazdaságtanban, marketingben és szociológiában is. Azt találták, hogy valaki környezettudatos energiaválasztása sokszor még annál is nagyobb hatással van másokra, mint amennyit számít a technológia ára vagy kényelme. Mindezt egy korábbi kutatással igazolták, ami bemutatta, hogy ha valaki egy környéken napelemet installál a házára, az statisztikailag megnöveli a környéken felállított napelemek számát.

A kutatók szerint két dolog játszhat szerepet ebben a „csordaszellemben”: az egyik a személyes meggyőzés, az, hogy az ember beszél a szomszédaival és ismerőseivel, elmondja nekik, hogyan törekszik a környezettudatosságra, és hogy ez hogyan változtatta meg az életét. A második faktor a normatív szociális befolyásolás, ami annyit tesz, hogy a szociális normák passzívan irányt mutatnak a közösség tagjainak.

NRGreport, Nagy Nikoletta | Forrás: Treehugger.com