Fenntarthatóság

Ezért ugrott meg az elektromos autók hatótávolsága

NRGreport, Major András | 2020.02.24. 04:57

Csaknem megháromszorozódott a lítiumion-akkumulátorok energiasűrűsége 2010 óta, vagyis tíz év alatt közel háromszorosára nőtt az az energiamennyiség, amit egységnyi tömegű akkumulátorcella képes tárolni – számolt be a BloombergNEF nyomán a Cleantechnica.

Bár az elektromos autók piaca továbbra is kezdeti időszakát éli, ám a termelés és értékesítés folyamatos és drasztikus bővülése az akkumulátor-technológia látványos fejlődésével is együtt jár, ami az árakat lefelé, az eladásokat pedig felfelé szorítja tovább. Az akkumulátorok fejlődési folyamata, amellyel a költségek jelentős csökkenése is együtt járt, az elektromos autók versenyképességének és az ezek iránti kereslet bővülésének egyik fő hajtóereje volt az elmúlt években. A hatás természetesen kétirányú, hiszen az akkumulátorok fejlődését nagymértékben éppen az elektromos autók iránti erősödő kereslet motiválta.

Az energiasűrűség emelkedésének köszönhetően az elektromos autók hatótávolsága, az egy töltéssel megtehető kilométerek száma is növekszik. A trend az egyes modellek adatainak alakulásában is nyomon követhető: a Tesla Model S hatótávolsága például 400-ról jóval több mint 600 kilométerre, a Nissan Leaf esetében pedig a 2011-es nem egészen 120 kilométerről napjainkra közel 350 kilométerre bővült.

Az energiasűrűség javulása ugyanakkor egyben azt is jelenti, hogy érdemben csökken az akkumulátorcsomagok tömege, ami az ellátási lánc egészét tekintve számos előnnyel jár, például a szállítási, kezelési költségek mérséklődésével. Ez pedig az akkumulátorok elmúlt évtizedben amúgy is közel 90 százalékkal zuhanó előállítási költségét tovább szorítja lefelé. A BloombergNEF becslése szerint a trend idén lendületesen is folytatódik,így a tavalyi átlagosan 156 dollár/kWh-s ár 2020-ban jóval több mint 10 százalékkal, 135 dollárra süllyedhet.

Számos érettebb piac napjainkra abba a stádiumba érkezett, amikor az elektromos autóknak már támogatás nélkül kell helyt állniuk a piaci versenyben. Az Egyesült Államokban a Tesla és a GM értékesítései már meghaladják azt a 200 ezer darabos küszöbértéket, ami a szövetségi adókedvezmény visszavonását jelöli. Bár Tesla vásárlásához a tengerentúlon így már nem kapható adókedvezmény, más gyártók modelljeinek megszerzéséhez ugyanakkor a sajátságos támogatási rendszer továbbra is 7500 dolláros adókedvezményt biztosít. A kínai piac hasonló fázisban tart, a közvetlenül a vásárlást támogató kedvezmények visszavonása pedig máris érzékelhetően visszavetette az elektromos autók iránti keresletet.

Az elektromos autók terjedésének új lendületet adhatnak azok a növekvő számú városok és államok, amelyek területükön a belsőégésű modellekre vonatkozó behajtási tiltást vezetnek be a következő évtizedekben, ez pedig az egész globális autóiparra érzékelhető hatást gyakorolhat. Kína ugyancsak hosszú távú tervekkel rendelkezik az elektromos autók részarányának növelésére, számos városa pedig már napjainkban több ilyen járművet állít forgalomba, mint számos európai ország. Ehhez képest az Egyesült Államok is lemaradónak tűnik, amelyen szövetségi kormánya kevéssé tisztaenergia-barát hozzállása sem igazán segít.

Az energiatárolás sokáig elhanyagolt területnek számított, mivel a hagyományos, fosszilis termelő egységek uralta energiarendszerekben egyszerűen nem volt igény az elemek és akkumulátorok fejlesztésére. A fordulatot a megújuló energia terjedése, illetve az ehhez fűzödő, a fenntartható energiarendszer kialakítására vonatkozó erősödő politikai szándék váltotta ki.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Major András
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.