NRGreport
Menü

Kibertámadás érte az INA-t

Vállalatok | NRGreport | 2020-02-24 16:06

Az INA informatikai rendszerét 2020. február 14-én érte kibertámadás, melyet követően bizonyos szolgáltatások leálltak, többek között lebénult az e-matricák elérése, valamint akadoztak egyes hűségkártyás funkciók is. Az üzemanyagértékesítés azonban zavartalan a vállalat benzinkútjain, a társaság február 21-ei bejelentése szerint a rendszer helyreállításán dolgoznak.

A horvát olajipari társaság közleményében számolt be a vállalatot ért támadásról, mely a cégcsoport mindennapi működését alapjaiban is érintette és nehézségeket okozott egyes IT-rendszerek használatában. Az esetet még mindig vizsgálják és jelenleg is dolgoznak az érintett szolgáltatások helyreállításán, ám a vállalat elmondása szerint nem lehet kizárni, hogy a támadás jogosulatlan hozzáférést eredményezett személyes adatokhoz.

Egyes források szerint a problémákat az ún. ransomware (zsarolóvírus) vírus okozhatta, melynek célja, hogy valamilyen módon „túszul ejtse” a célpont informatikai eszközein tárolt adatokat, amelyeket csak váltságdíj megfizetése esetén tesz újra elérhetővé. Az ilyen típusú károkozók többnyire titkosítják az adatállományokat, zsaroló üzenet jelenítenek meg, határidőt szabnak egy adott váltságdíj kifizetésére, illetve törölhetik az állományok egy részét.

Az INA, mely a Mol-csoport tagja, tájékoztatásában hangsúlyozta, hogy megkezdték a rendszer mielőbbi helyreállítását, és már azon dolgoznak, hogy helyreállítsák az összes akadozó szolgáltatást. Az üzemanyag értékesítése gond nélkül folyik a benzinkutakon, és továbbra is lehet biztonságosan fizetni készpénzzel és bankkártyával egyaránt.

Címlapkép forrása: Wikipedia

NRGreport