NRGreport
Menü

Fordulni kezd a magyar szélirány?

Tavaly rekordméretű növekedést produkált a szélenergiaipar.

Összesen 60,7 gigawatt (GW) új szélerőművi kapacitást állítottak termelésbe világszerte, amivel a szélenergiapiac megközelíti mostanra a 700 GW méretet. Az újonnan üzembe helyezett szélturbinák 55 százalékát mindössze négy gyártó - a dán Vestas, anémet-spanyol Siemens Gamesa, a kínai Goldwind és az amerikai General Electric szállította - állítja a Bloombergre hivatkozva a Napi.hu.

2018-ban 50 GW volt a rendszerbe került új kapacitás, ami egy év alatt több mint 20 százalékos növekedést jelent, de emellett kiugróan magas, 88%-os lett a szárazföldi - úgynevezett onshore - turbinák telepítése.

A legnagyobb szállító a Vestas maradt. A német-spanyol Siemens Gamesa a tavalyi évben inkább az offshore területekre összpontosított, ahol a korábbi negyedik helyről a másodikra lépett előre. A toplistában a fent említett első öt helyezett változatlan maradt, de a kínaiak is nagyon felerősödtek : a Ming Yang (6.) a Windey (7.) és a Shanghai Electric (9.) is bekerült a Top10-be. A szélenergiát újra felfedezni látszó Egyesült Államokban a telepítések mintegy fele a piacvezető GE érdeme.

Forrás: Bloomberg

Az onshore szélenergia termelési növekedés 2019-ben az USA-ban 13,3 GW volt, míg Európában (Törökországot és Oroszország is ideszámítva) 9 GW. Ugyanakkor az ázsiai-óceániai térségben jóval nagyobb léptékű volt a kapacitásbővítés: meghaladta a 30 gigawattot.

Európai szélenergia ügynökség (WindEurope) más megközelítésű számításai szerint a kontinensen összesen 15,9 GW új szélenergiát telepítettek 2019-ben, aminek háromnegyede volt onshore szélenergia. A jelentés szerint Európa a tavalyi villamos energia fogyasztásnak a 15 százalékát szélenergiából fedezte. – emeli ki a Napi.hu.

Habár a honi szélenergiatermelés eddigi szabályozásának eredményeként mostanra Magyarország teljesen leszakadt Európáról, némiképp változni látszik az irány. A napokban a kormány új energia és klímastratégiájára hivatkozva a Magyar Nemzet már úgy fogalmazott, hogy „a megújulók között feltünteti a stratégia a szélenergiát, amely a tervek szerint 2030-ban is a jelenlegi 330 MW körül alakul.” Vagyis mégsem vezetik ki az energiamixből, ahogyan azt eredetileg tervezték.

Ami a szakmai, energetika és gazdasági számításokat illeti: az energiapiacon világszinten is elismert Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) 2019 februári tanulmányában azt állítototta, hogy Magyarország 2030-ra akár 2500 MW-ra is növelhetné a beépített szélerőmű kapacitását – emlékeztet a Napi.hu cikke.

Címlapkép forrása: Pixabay

NRGreport | Forrás: Napi.hu