NRGreport
Menü

A változás ideje eljött, akár tetszik, akár nem

Világszerte nő azoknak az embereknek a száma, akik megoldásokat követelnek a politikai és gazdasági döntéshozóktól. A Greenpeace magyar oldalán megjelent írás szerint a nagyvállalatok felelőtlen hozzáállása is hozzájárult ahhoz, hogy egyre többen kezdtek el összefogni és kiállni egy tisztább jövőért.

Egy a Greenpeace által is jegyzett friss tanulmány szerint a fosszilis tüzelőanyagok okozta légszennyezés évente mintegy 4,5 millió ember halálához vezet. Ehhez a legnagyobb mértékben azok a szén-, olaj- és autóipari cégek járulnak hozzá, amelyek továbbra is profitot termelnek abból, amiért az emberek a saját egészségükkel fizetnek – és akkor a klíma egyre romló állapotáról nem is esett szó.

Azon kívül, hogy nagymértékben hozzájárulnak a rossz levegőhöz, amit belélegzünk, a fosszilis tüzelőanyagok égetése a klímaváltozás legfőbb okozója. Ennek ellenére a szén-, olaj- és autóipari cégek messze nem tesznek eleget a tiszta energiákra való átállás érdekében. De azok a kormányok és döntéshozók sem, akik szemet hunynak ezen vállalatok környezetromboló tevékenysége felett.

De van megoldás, és ez a közösségi összefogás erejében rejlik. A fiatal svéd klímaaktivistát, Greta Thunberget idézve: „A változás ideje eljött, akár tetszik, akár nem.” Erre a civil összefogásra, illetve annak sikerére hoz három szemléletes példát a Greenpeace Magyarország.

31 helyi lakos bírósághoz fordul a tiszta levegőért

Fotó: Greenpeace

Megelégelve Jakarta folyamatosan magas légszennyezettségét, 2019 júliusában az indonéz főváros 31 lakosa egyszerűen beperelte az ország kormányát azért, mert nem tettek eleget a légszennyezettség enyhítése érdekében. A Koalíció a Tiszta Levegőért elnevezésű csoport érdemi cselekvést követelt a politikai döntéshozóktól a kormány ellen indított polgári perben.

Ennek eredményeképpen, 26 000 ember írta alá azt a petíciót, melyben arra kérik a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztériumot, hogy nemzeti szinten alkalmazzák az Egészségügyi Világszervezet (WHO) légszennyezésre megállapított határértékeit.

Közben az indonéz Szoptatós Anyák Szövetsége szintén felszólalt, kifejezve aggályukat a szennyezett levegő gyermekek egészségét károsító hatása ellen. Országszerte orvosok is csatlakoztak az akcióhoz, azonnali megoldásokat sürgetve a légszennyezettség csökkentése érdekében. Jakarta kormányzója végül ígéretet tett arra, hogy a keresetben foglalt követelések nagy részét teljesíteni fogja.

Egy édesanya kezdeményezése nemzeti szintű mozgalommá válik

Fotó: Greenpeace

A belgiumi Greenpeace-iroda elindított egy kezdeményezést, mely során 222 iskolánál vizsgálták a légszennyezettséget. Az erről készült jelentés világosan megmutatta, hogy a résztvevő iskolák kétharmadánál mennyire rossz a levegő minősége, így halaszthatatlan üggyé vált a légszennyezettség csökkentése ezeken a helyeken. A nemzeti televízió egy dokumentumfilmet is készített a kezdeményezésről, melyben felhívták a figyelmet a gyermekek toxikus légszennyezőknek való kitettségére. A filmben megjelent Annekatrien, egy édesanya, aki a gyerekei egészségéért aggódó szülőkkel együttműködve péntek reggelente elkezdte lezárni az iskola előtti utat.

Annekatrien más szülőket és iskolákat is meggyőzött arról, hogy csatlakozzanak az általa indított akcióhoz, melyből végül egy nemzeti mozgalom nőtte ki magát. Országszerte szülők gyűltek össze heti rendszerességgel, hogy a gyermekeik iskolái előtti utakat lezárják, és ezzel a közelgő választásokat kihasználva változást követeljenek. Az akció nyomán a légszennyezettség kérdésköre kiemelt szerepet kapott és zöld fordulatot hozott a helyi politikában. Az iskolák melletti utak lezárása a gépjárműforgalom elől népszerű helyi intézkedéssé vált az ország más városaiban is, ami csökkentette a légszennyezettséget.

Közösségi finanszírozással napelem kerül a kórházakra

Fotó: Greenpeace

Emberek százai csatlakoztak ahhoz a közösségi finanszírozási kezdeményezéshez, melynek eredményeképpen Thaiföldön hét kórház tetejére szereltek napelemes rendszereket 2019-ben. A közösségi összefogásnak köszönhetően csökkent ezeknek a kórházaknak a mérgező, fosszilis energiaforrásoktól való függősége és persze az áramkiadásai is.


A Greenpeace Magyarország

A Greenpeace nemzetközi szervezetként több mint 55 országban van jelen, 2002 óta Magyarországon is. Itthon azért dolgozunk, hogy hazánk talaja, levegője és vizei is tiszták legyenek; hogy mindenki hozzáférhessen a tiszta és olcsó megújuló energiához; hogy mindannyian egészséges, vegyszermentes élelmiszereket fogyaszthassunk és egészséges levegőjű, zöld városokban élhessünk.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében tevékenykedünk.

Anyagilag és politikailag függetlenek vagyunk. Nem fogadunk el semmilyen anyagi támogatást kormányoktól vagy vállalatoktól. Munkánk annak a több ezer magyar magánszemély adományainak köszönhető, akik rendszeresen támogatnak minket. Tevékenységünket emellett több száz önkéntes segíti, online kampányainkban mintegy százezer ember vesz részt.

Ha Ön is csatlakozni akar, akkor itt: https://www.greenpeace.org/hungary/cselekedj


Címlapkép forrása: Pixabay

NRGreport | Forrás: Greenpeace