Vállalatok

A Tesla építi meg a világ eddigi legnagyobb akkumulátoros energiatárolóját

NRGreport | 2020.03.04. 13:11

Az óriás megapakk már 2020 végére elkészülhet és kizárólag tiszta és megújuló forrású energiát fog tárolni. – adta hírül a Tesla.

A Moss Landing erőmű területére tervezett beruházás egyébként már 1950 óta működik, volt olaj és földgáz tüzelésű, többször is korszerűsítették, és évtizedeken át az állam legnagyobb hő-, és áramtermelő üzeme volt – fűzi hozzá a Napi.hu. 2002-ig 2560 MW termelőkapacitással működött, de mára már csak 1020 megawattra képes.

Itt épülhet fel Elon Musk legújabb víziója, a világ legnagyobb energiatároló egysége, akku-erőműve, összesen 1,2 GWh méretű energiatároló teljesítménnyel, ami nagyjából tízszer akkora kapacitást jelent, mint a dél-ausztrál  Tesla Hornsdale,   A 100 MW-os energiatárolót, amit Elon Musk 2016-ban fogadásból építette meg, és a létesítésekor háromszorosát tudta a világon addig létező akku-telepeknek. Az Ausztráliában épített megaméretű akkutelep a gyakori hálózati kimaradásokat és ellátási problémákat volt hivatott kezelni és az akkori 90 millió ausztrál dolláros telepítési költségének (mai árfolyamon 18 milliárd forint) a 30%-át már 2 év alatt kitermelte. És hogy bevált, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a dél-ausztrál kormány nemrégiben a kapacitás másfélszeresére növelésről és további lépcsőzetes bővítésekről döntött.

Az amerikai Moss Landing erőmű a PG&E és a Tesla megállapodása alapján az új óriás akkumulátor-telep a régiós szél- és a napenergia feleslegek tárolására lesz hivatott, illetve a fogyasztási igény szerinti hálózati visszatöltésére is képes lesz.

Forrás: Tesla

Ehhez „egyszerű” lítium-ion akkumulátorokat használnak fel és az erőmű meglévő távvezetékrendszerét hasznosítják, így nem kell költeniük a hálózatépítésre.

A terveket a Monterey megyei Tervezési Bizottság is jóváhagyta már, így a két cég abban reménykedik, hogy az előkészítés és installálás gördülékenyen megy majd, és 2020 decemberére akár be is kapcsolhatják az egységet a rendszerbe – idézi a Napi.hu.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.