NRGreport
Menü

KSH: januárban 3,8 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Elemzés | NRGreport | 2020-03-04 08:51

Januárban az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan 3,7 százalékkal nőttek, ezen belül a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 5,9 százalékkal emelkedtek, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 0,6 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz mérten. Az exportértékesítés árai 3,8 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóiparban 4,6 százalékkal emelkedtek. A termelői árak összességében 3,8 százalékkal haladták meg a tavaly januárit - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi termelői árak emelkedése a decemberi 3,3 százalékról, az exportárak 1,9 százalékról gyorsultak fel. A múlt év utolsó hónapjában összességében 2,4 százalékos volt az ipari árak emelkedése.

Az áremelkedés ütemét a munkabérek növekedése, a forint árfolyamváltozása, valamint a nyers- és alapanyagok világpiaci árainak alakulása befolyásolta - fűzte hozzá a jelentés.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 2,2, a beruházási javakat gyártókban 6,8, a fogyasztási cikkeket gyártókban 7,1 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipari exportértékesítésen belül az energiaiparban a nemzetközi villamosenergia-piaci éves árváltozások miatt 14 százalékkal csökkentek az árak.

NRGreport | Forrás: MTI