Szabályozás

50 milliárd dolláros mentőcsomag a koronavírus ellen

NRGreport | 2020.03.05. 10:57

50 milliárd dolláros támogatást nyújt az IMF a koronavírus és a járvány gazdasági hatásainak megfékezésére – jelentette be Kristalina Georgieva, a szervezet elnöke, amivel elsősorban a feltörekvő gazdaságokat akarják támogatni, a támogatás kamatmentes és azonnal lehívható lesz. Nem szükséges az sem, hogy a támogatást felvevő ország korábbi partnere legyen az IMF-nek.

„Most feltérképezzük az országok pénzügyi helyzetét és kapcsolatba lépünk velük, hogy megtudják, hogy ezek a források elérhetőek számukra és azonnal tudunk reagálni. Még a kapcsolatteremtés korai fázisában vagyunk, de biztosíthatom, hogy gyorsan lépünk, ahogy az igények beérkeznek” – fogalmazott az elnök.

Korábban egy washingtoni konferencián Georgieva azt nyilatkozta, hogy „általánosságban egyre gyengébb a kereslet és ennek hatása van a bizalomra és más csatornákra is, mint a kereskedelem, a turizmus, az árucikkek árai és a pénzügyi kondíciók is szigorodnak".

Közben szerdán este bejelentették, hogy Magyarországon is megjelent a vírus. "Az első két fertőzött külföldi, iráni diákok, egyelőre tünetmentesek, de a szükséges eljárásnak megfelelően a Szent László Kórházba szállították őket. Mától kezdődően a védekezés szakaszába léptünk. Minden nap délben ülésezik az operatív törzs és utána tájékoztatják a sajtót" – mondta el Orbán Viktor, kormányfő.

Hozzátette: az operatív törzs megállapította, hogy a védekezéshez minden szükséges személyi, tárgyi és jogi feltétel rendelkezésre áll, így van megfelelő létszámú, felkészült orvos és ápoló, eszközök, például maszkok, és a helyzet kezeléséhez szükséges jogszabályok, melyek alapján az orvosok rendőrök, közigazgatási szakemberek végezhetik munkájukat.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa szerdán kora este rendkívüli sajtótájékoztatón közölte: a két iráni diákon elvégzett laboratóriumi tesztek a megerősítő vizsgálatokkal együtt pozitívnak bizonyultak. Mindkét elkülönített fertőzött jó állapotban van, enyhe tüneteik vannak és nem lázasak, "fizikálisan teljesen jól vannak" – ismertette.

A főorvos hozzátette: szerda délután a két diákkal együtt lakó személyeket, egyikük feleségét, illetve a másik fertőzött barátnőjét szintén elkülönítették a kórház koronavírus-gyanús betegek ellátására fenntartott izolált kórtermében.

Szlávik János tájékoztatása szerint jelenleg folyamatban van annak vizsgálta, hogy a fertőzöttek miként kapták meg a betegséget és merre jártak Magyarországon. Ők kórházban maradnak teljes izolációban, egészen a teljes gyógyulásukig, azt pedig különböző orvosi kritériumok alapján állapítják majd meg – mondta.

Újságírói kérdésre beszámolt arról, hogy mindkét fertőzött a közelmúltban Iránban járt, ahol az iráni újévet ünnepelték a családjukkal. Egyikük saját maga jelentkezett tesztelésre, a másik érintetten pedig a jelentkező enyhe tünetek miatt végezték el a vírustesztet.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője hangsúlyozta, hogy az operatív törzs tovább folytatja a lakosság tájékoztatását Facebook-oldalukon, felkészültek a telefonos zöldszámon érkező hívások fogadására, illetve az elektronikus levélben érkező kérdések megválaszolására is.  

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.