NRGreport
Menü

Az Exxon vezére szerint az európai versenytársak csak kozmetikáznak

Óriási európai trenddé vált az olajtársaságok kizöldítése, már csak azért is, mert az EU célkitűzése szerint 2050-re el kell érni a nettó karbonsemlegességi célt. Darren Woods, az ExxonMobil vezérigazgatójának véleménye szerint az európai olajtársaságok zöldülési igyekezete csupán „szépségverseny” a klímaváltozás elleni küzdelemben, sőt teljesen feleslegesnek és értelmetlennek titulálta az európai társak szén-dioxid csökkentési törekvéseit, mert szerinte ezeknek jóformán semmi hatása nincs a klímaváltozásra – írja a Portfolio.

Woods álláspontja szerint az, hogy a társaságok egyedileg próbálják csökkenteni karbonkibocsátásukat, és értékesítik a nagy emissziójú eszközeiket egy másik vállalatnak, azzal még nem oldották meg a globális felmelegedés problémáját: „Az energiatársaságoknak globális és rendszerezett erőfeszítéseket kellene tenniük, ahelyett hogy csak kozmetikai célokból lecserélik a magas szén-dioxid kibocsátású eszközeiket tisztábbakra.”

Abban az amerikai és az európai oldal is egyetért, hogy a világ olaj- és gázkereslete még évtizedekig növekedni fog. A Portfolio megállapítása szerint az amerikai olajcégeknek azért sem szimpatikus a zöldülés, ugyanis nem szívesen lépnének be a megújulók piacára, ami már amúgyis elég telített, és így jóval kisebb megtérüléseket tudna biztosítani, mint a hagyományos olajipari tevékenységek. 

A nap, szél és akkumulátor projektek Woods véleménye szerint még nem bizonyították, hogy képesek lennének felérni az iparág jelenlegi, osztalékfizetési szintjére, és nem hiszi, hogy a zöldülő európai olajtársaságok fenn tudják-e tartani a profitabilitásukat a megújulók felé való eltolódásukkal.

Az Exxon vezére szerint, attól hogy az olajtársaságok megváltoztatják a termelési portfolióikat, attól még a kereslet nem fog megváltozni, csupán annyi lesz a változás, hogy majd egy másik vállalat fogja ellátni az egyébként fennmaradó igényeket.

Woods állítása szerint az álláspontját az támasztja alá, hogy a Párizsi Egyezmény 4 éve történt aláírása óta 4 százalékkal nőtt a globális karbonemisszió, míg a világ energiaigénye 6 százalékkal emelkedett. A klímaváltozást – szerinte - komolyabb technológia áttörésekkel lehetne megfékezni, mint például a szén-dioxid letárolás módszereinek fejlesztése, alternatív üzemanyagok növekvő használata a közlekedésben, és az ipari termelési folyamatok újragondolása.

Forrás: Portfolio

NRGreport | Forrás: Portfolio