Fenntarthatóság

Egyre kevesebb szén-dioxidot kötnek meg a trópusi esőerdők

NRGreport | 2020.03.09. 07:02

A Nature-ben, március 4-én a Leeds-i Egyetem által jegyzett kutatás szerint a trópusi esőerdők szén-dioxid-megkötő képessége folyamatosan és extrém mértékben csökken. A kutatók 30 éven át vizsgáltak összesen 300 ezer fát és ennek alapján derült ki, hogy míg a 90-es években a trópusi esőerdők 46 milliárd tonna szén-dioxidot tudtak kivonni a légkörből – ami az emberi tevékenységekből eredő szén-dioxid-kibocsátás 17 százalékának felelt meg –  addig a  múlt évtizedben már csak 25 milliárd tonnát (az emberi kibocsátás 6 százaléka) – írja a 444, a Nature.com alapján.

Miért baj ez?

Ha ez így halad tovább, akkor az esőerdők a 2030-as évek közepére szén-dioxid elnyelőkből szén-dioxid kibocsátókká válhatnak, ami azért különösen aggasztó, mert az esőerdők „kiesésével” a széndioxidmegkötésben a legtöbb klímamodell eredetileg nem számolt. Vagyis ez még az eddig szükségesnek vélt emberi kibocsátás csökkentést is felülírja. Jóval gyorsabban és sokkal nagyobb mértékben szükséges az emberi  széndioxid termelés beszüntetése, és ez viszont pusztán tömeges faültetésekkel nem érhető el.

Miért állnak le az őserdők?

Az esőerdők a fairtás, a melegedés és a fokozódó szárazság miatt kötnek meg egyre kevesebb szén-dioxidot. Az erdőirtások azzal rontanak a helyzeten (a fatüzelés káros hatásai mellett), hogy a kiirtott foltok mentén sokkal sebezhetőbbekké válnak a fák a meleggel és a szárazsággal szemben. Azt pedig több korábbi tanulmány is bizonyította, hogy az Amazonas, vagy Afrika esőerdeinek belsejébe csak akkor jut el szükséges mennyiségű eső, ha az erdőtakaró az óceánparttól az erdő szívéig egyenletes.

Melegebb és szárazabb viszonyok között a fák azért kötnek meg kevesebb szén-dioxidot mert lelassul a fotoszintézisük. A fotoszintézis a növények energiatermelésének alapja, és ennek a folyamatnak a mellékterméke az oxigén. Tehát a növény szén-dioxidot von el, és oxigént bocsát ki. De a növénynek is szüksége van oxigénre, ami az előzőnek a fordítottja és ha nem áll rendelkezésre elegendő víz, akkor a széndioxid elvonás csökken, miközben az oxigén-felvétel nem. Emellett, ha melegszik a légkör, a növények több vizet párologtatnak el. De ha nem tudnak elég vizet felvenni, akkor a párologtatás csökkentésére bezárják azokat a gázcserenyílásaikat, amiken keresztül a fotoszintézishez szükséges szén-dioxidot felveszik, illetve felvennék.

A most megjelent tanulmány szerint a szén-dioxid-felvevőképesség először az Amazonas-medencében indult csökkentésnek, de nem sokkal később az afrikai esőerők is követték a trendet, és gyorsan fel is zárkóztak – írja a 444.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.