Rezsi

Így válasszon tévét, ha szempont az energiahatékonyság

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.03.09. 12:41

Ma már annyiféle televízió van a piacon, hogy nagyon nehéz eldönteni, melyiket válasszuk, ha lecserélnénk a régit, vagy egyszerűen csak újat szeretnénk venni. Akkor meg pláne bajban lehetünk, ha fontos számunkra az energiahatékonyság, és még ez alapján is akarunk választani. Az alábbi tippek segítenek, hogy olyan eszközt találjon, ami jól is néz ki, élvezet nézni, és a környezetet is kíméli.

Képek forrása: Pixabay

OLED vagy LCD?

A legtöbb televízió két kategóriába sorolható aszerint, hogy hogyan működik a képernyője: az LCD képernyők a régebbiek, az OLED képernyők pedig az újabbak. Ebből is adódik, hogy az utóbbiak általában környezettudatosabb választást jelentenek, mivel maga a televízió is vékonyabb ilyenkor, ráadásul az eszköz kevesebb energiát használ, ha ilyen a kijelzője. Az LCD-k általában élénkebb színekkel dolgoznak, vastagabbak, viszont olcsóbbak, mint az OLED tévék.

Nézzen utána!

Ha a típusra rákeres az interneten, biztos, hogy megtalálja róla, mennyire környezetbarát az adott tévé – általában az újabb modellek esetében már ki szokták emelni, hogy energiahatékonyak, és nem használnak annyi áramot, mint a régebbi típusok. Érdemes ezzel is futni egy kört, mielőtt megvásárolja a kiválasztott televíziót.

Vegye figyelembe a méreteket!

Nyilvánvaló, hogy minél nagyobb tévéről beszélünk, az annál több energiát fog fogyasztani. Könnyen lehet, hogy az adott lakásba nincs is szükség olyan óriási tévére, hiszen inkább zavaró lenne, mint élvezhető. A legegyszerűbben úgy tudja lemérni, mekkora eszköz ideális a nappalijába vagy hálószobájába, hogy leméri a kanapé (adott esetben ágy) és a tévé helye közötti távolságot lépésben (ez azért fontos, mert a tévé átmérője is colban van megadva), ossza el 1,6-tal, majd szorozza meg 12-vel. Például, ha 10 lépésre ül a tévétől, akkor 72 colos képernyőre van szüksége.

Persze nemcsak vásárlásnál, hanem használat közben is nagyon sokat számít, hogy gondol-e a környezettudatosságra. Figyeljen oda arra, hogy mindig kikapcsolja a tévét, ha nincs a szobában, és soha ne hagyja menni éjszakára, mert rengeteg áramot fog fogyasztani feleslegesen. Ha teheti, még az áramból is húzza ki az eszközt, mert még akkor is fogyaszthat energiát, ha nincs bekapcsolva. Ha nem zavaró, vegye le a fényességet, és ha rádiót hallgat, akkor kapcsolja ki a képernyőt. A legfontosabb viszont tényleg az első tanács: ha nem nézi a tévét, kapcsolja ki, és ne menjen háttérzajnak, mert így teljesen feleslegesen fizeti a villanyszámla-többletet.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.