Fenntarthatóság

Mit jelent pontosan a zöld csomagolás? Mutatjuk a legújabb megoldásokat!

NRGreport | 2020.03.10. 04:57

Az ma már nem kérdés, hogy elkerülhetetlen egyfajta radikális megújulás a háztartási hulladékok jelentős részét kitevő csomagolások tekintetében. A zöld csomagolások mind az előállításuk technológiáját, mind pedig a felhasznált alapanyagok tekintetében a környezet védelmére, a fenntartható fejlődés elősegítésére törekszenek.

A környezetbarát, azaz zöld gyártási megoldások haszna széleskörű:

→ A fosszilis tüzelőanyagok használatának csökkenése: a zöld csomagolás egyik sarokpontja, hogy már a gyártás során minél kevesebb hagyományos, vagyis nem megújuló energiaforrást használjanak fel, ezáltal is csökkentve a csomagolások karbonlábnyomát.

→ A természeti erőforrások felhasználásának csökkentése: a minimális csomagolás használatával a zöld csomagolóanyagok gyártói elősegítik a természeti erőforrások fogyasztásának csökkentését, ami biztosítja, hogy azok a jövő nemzedéki számára továbbra is elérhetőek maradjanak.

→ Az újrahasznosított termékek fokozott használata: minél több már használt terméket tudunk újrahasznosítani, annál kevesebb energiát és kevesebb erőforrást pazarolunk új csomagolóanyagok létrehozására. Az újrahasznosított termékek kevesebb vizet és kevesebb energiát igényelnek, mint vadonatúj „testvéreik”.

→ Energiatakarékosabb gyártási módszerek, megújuló források használata: a fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodás helyett a zöld csomagolás alternatív energiát, például szél- vagy napenergiát használ fel a gyártás során. A zöld csomagolóanyagok gyártói például mezőgazdasági rostokból származó papírt használnak.

→ Tisztább és élhetőbb óceánok: A műanyag csomagolások közismerten károsak a tengerek élővilágára, így azok leváltásával, lebomló alternatív csomaglások bevezetésével jelentősen enyhítő a vízi élővilágra rótt teher. A Plastic Oceans International nonprofit csoport szerint évente több mint 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba és döbbenetes módon az összes tengeri madár 90%-ának van műanyagdarab a gyomrában.

Körforgásos gazdaság támogatása: szemben a ma még elterjedt lineáris rendszerrel, amikor a termékeket legyártjuk, felhasználjuk, majd kidobjuk, a körforgásos gazdaságban a termékek a kuka helyett – azonos, vagy feldolgozott formában – visszakerülnek a gyártásba.

Mitől lesz egy csomagolás zöld, vagyis környezetbarát?

→ Attól többek között, ha megújuló erőforrásokat tartalmaz: például a fapépből is nyerhető a cellulóz, vagy a keményítő alapú polimerek is vonzó alternatívái lehetnek olyan kőolajból származó műanyagoknak, mint a PET, a PE és a PP.

→ Környezetbarát adalékanyagokat használ: a csomagolási eljárásokhoz használt adalékanyagok, elsősorban biológiailag lebontható, oxidatív- és fotodegradálható anyagok, elősegítik a csomagolás gyorsabb lebomlását és csökkentik a csomagolási hulladék felhalmozódását.

→ Újrahasznosítható: ide tartoznak az olyan, hétköznapokban is általánosan alkalmazott csomagolóanyagok, mint például a karton, az üveg és a fémek.

→ Komposztálható: ide soroljuk azokat a többkomponensű anyagokat, amelyekből például a komposztálható, öntött szálból készült gyorséttermi tálak készülnek.

→ Csökkent csomagolásméret: a zöld csomagolás arra törekszik, hogy csökkentse a csomagolás mennyiségét termékenként. Még akkor is, ha a gyártók nem tudják kiváltani a csomagoláshoz felhasznált alapanyagokat, lépéseket tehetnek a csomagolás optimalizálására azáltal, hogy racionalizálják a készítéshez felhasznált alapanyagok mennyiségét.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.