Rezsi

A legegyszerűbb energiahatékonysági tippek tavaszra

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.03.13. 04:57

Lassan haladunk kifelé a fűtési szezonból, egyre melegebb van, rügyeznek a fák, nyílnak a virágok – tavasszal teljesen máshogyan kell gondolkodni az energiahatékonyságról, mint télen, vagy éppen a nyári hőségben. Az alapok persze ugyanazok, de néhány egyszerű tippel bárki faraghat egy kicsit a rezsin idén tavasszal.

Képek forrása: Pexels.com

Teregesse ki a szennyest!

A hidegben nem igazán tereget az ember a szabad levegőn, sőt, ha van szárítógépe, inkább azt használja – pedig az az egyik legkevésbé energiahatékony berendezés az egész háztartásban. De még ha nincs is szárítógépe, a megnövekedett páratartalom a teregetés miatt nem biztos, hogy jót tesz a lakásnak. A legegyszerűbb, ha a jobb idő beköszöntével a szabadban teregeti ki a ruháit.

Használja ki a nap erejét!

Hiába nem süt még annyira erősen, és nem melegít különösebben, azért ilyenkor már érdemes kihasználni a nap erejét. Húzza el a függönyöket, és engedje, hogy a természetes fény segítsen egy kicsit felmelegíteni a helyiségeket, ezzel is csökkentve a fűtésszámlát még a kicsit hidegebb napokon is.

De ne felejtse el a redőnyöket sem!

Ahogy egyre melegebb lesz, és megyünk bele a nyárba, érdemesebb lehet a sötétítő függönyökre és a redőnyökre koncentrálni pontosan az előző tippel ellentétes hatás érdekében: ha már nem fűtené, hanem hűtené a helyiségeket, először bizonyosodjon meg róla, hogy a nap nem melegíti feleslegesen őket.

Nyissa ki az ablakokat!

Ha már melegebb van, és azon gondolkodik, hogy egy kicsit csökkenteni kéne a benti hőmérsékletet, nyissa inkább ki az ablakokat, főleg reggel és éjszaka – ilyenkor hűvösebb, friss levegő érkezik a lakásba, ami egy kicsit növeli a komfortérzetet, és biztosítja, hogy ne használjuk a klímát teljesen feleslegesen.

Használjon hideg vizet a mosáshoz!

Többször tanácsoltuk már mi is az oldalon, hogy a törölközőkön és fehérneműkön kívül semmi mást nem érdemes felmelegített vízben mosni, mivel nem számít annyit a folteltávolítás érdekében a hőmérsékletváltozás. Ami nem nagyon koszos, vagy nem kényes, azt nyugodtan mossa hideg vízben, megspórolja, hogy a folyadékot fel kelljen fűteni.

Védje az otthonát az időjárástól!

A tavasz tökéletes időszak arra, hogy átnézze, vannak-e gyenge pontjai a háznak: egy rosszul záró ablak, egy megrepedt ajtó, egy rés valahol, ahol bejöhet a hideg vagy a meleg. Ha talál ilyesmit, a jó időben javíttassa meg, és ezzel sokat hozzáadhat a lakás energiahatékonyságához.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.