NRGreport
Menü

Húsz év és ezek a kocsik eltűnnek a szalonokból

A következő évtizedben továbbra is az elektromos autók hódítanak, és csak a következő évtizedben kerülhet eltérbe az üzemanyagcellás technológia. Emellett valószínű, hogy húsz év múlva már belső égésű motorral felszerelt új autót nem fogunk tudni venni– hangzott el a negyedik alkalommal megrendezett G7 Podcast Live-on.

A beszélgetésen az autóipari szakma képviselői – Szászi István, a Robert Bosch budapesti fejlesztési központjának vezetője és Keszte Róbert, a Continental Automotive magyarországi ügyvezetője – beszélgettek a KPMG energetikai tanácsadójával, Zsótér Mártonnal és a G7 újságírójával, Bucsky Péterrel. A moderátor Hlavay Richárd volt. 

Szászi István szerint a mobilitási igény folyamatosan nő: a 2015-ben globálisan  megtett 50 ezer milliárd kilométer 2030-ra 1,6-szorosára, 2050-re pedig 2,6-szorosára növekedhet. Az elektromos autóknál jelenleg még a hatótávolságban és a feltöltés sebességében van mit fejlődni, de az üzemanyagcella -alapú meghajtás tökéletesítése egy új távlatot nyithat. Az elektromos mobilitással párhuzamosan még több innováció is fut, ami átalakítja az iparágat: az önvezetés, a személyre szabottság iránti igény és a hálózati kapcsolódás.

Keszte Róbert szerint az energiatárolásban jelenleg a lítium-ionos akkumulátor felé mozdult el az iparág, de ez nem lesz végleges megoldásnak. Úgy látja, hogy az üzemanyagcellás meghajtáshoz szükséges komponensek közelebb állnak a belső égésű motorok technológiájánál megszokottakhoz, mint az elektromos autókéhoz.

Zsótér Márton elmondta, hogy ha mind a 3,8 millió hazai személyautó elektromos hajtású lenne, akkor is csak a tíz százalékkal emelkedne az áramfogyasztás, ami kezelhető és a megújuló energia tárolásában és kiegyenlítésében is segíthetnek az elektromos autók. A fosszilisenergia-cégek – például az olajiparból – viszont nehezebben kapcsolódnának be ebbe, nekik az üzemanyagcellás megoldás lehet kedvezőbb. Az akkumulátor-gyártás lehet a szűk keresztmetszet az elektromos autók terjedésénél: egy kicsit még mindig túl drága, és a most kiépülő kapacitásokkal is csak az évi 90 milliós globális autópiac negyedét-ötödét tudják kiszolgálni.

Bucsky Péter úgy látja, az elektromobilitás és a mozgás szolgáltatássá válása hozzájárulhat ahhoz, hogy elmosódjon a határ a tömegközlekedés és az autózás között. Ez az állami szerepvállalást is befolyásolhatja. Azok a döntések, amiket most meghoznak az iparágban, évtizedekre meghatározhatják, hogy az energetikában milyen cégeknek lesz kisebb vagy nagyobb szerepük – idéz a szakmai beszélgetésből a G7.

NRGreport | Forrás: G7