Vállalatok

A héten kivezetik az Elmű és Émász részvényeit

NRGreport | 2020.03.17. 10:51

 

Az E.ON élt kiszorítási jogával, mellyel megszerezte a társaság összes részvényét. Holnap lesz az utolsó nap, amikor még lehet kereskedni a részvényekkel, ezt követően 19-én megtörténik az utolsó kereskedési nap elszámolása, és 20-án pénteken pedig törlik a részvényeket a kereskedési listáról.

Ezzel véget ér a hazai áramszolgáltatók története a magyar tőzsdén, ugyanis az Elmű és az Émász volt az utolsó ilyen társaság a BÉT-en – írja a Portfolio. Alapvetően szép karriert futottak be a tőzsdei jelenlétük során, két klasszikus osztalék részvényről lévén szó akkor teljesítettek igazán jól, amikor a kamatok csökkenésnek indultak Magyarországon.

2018-ban jelentették be, hogy az RWE megvásárolja az E.ON és az Innogy megújuló energiatermelési üzletágát, az E.ON pedig az RWE innogy-ban fennálló részesedését. Ezt követően 2019 szeptember 18-án az E.ON megszerezte az RWE 76,8%-os tulajdonrészét az innogy SE-ben, Magyarországon pedig az innogy az Elmű és az Émász többségi részvényeseként volt jelen.

Az E.ON Hungária az Elmű és az Émász részvényire tett kötelező, nyilvános vételi ajánlat lezárását követően sikeres tárgyalásokat folytatott az MVM tulajdonrészének megvásárlásáról. Az MVM tulajdonrészének megszerzését követően az E.ON Hungária és a vele összehangoltan eljáró innogy befolyása átlépte a kilencven százalékos küszöböt, így lehetővé vált a vételi jog gyakorlása az összes még közkézhányadban maradt Elmű és Émász részvény tekintetében.

Az E.ON Hungária és az innogy együttes befolyása az MVM részvénycsomagjának megvásárlása után az Elműben 98,94 az Émászban pedig 97,03 százalék volt, a vételi jog gyakorlása csak a fennmaradó részvényeket érintette. Az Elmű részvényekért 34 585 forintot, az Émász papírjaiért pedig 31 701 forintot ajánlott az E.ON. A tranzakciót követően a lakosság 90 százalékának immáron az E.ON biztosítja a villamosenergiát.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.