Szabályozás

Mit okozhat a koronavírus a magyar energiaellátásban?

NRGreport | 2020.03.17. 04:54

A járvány az egész gazdaságra és az alapvető ellátásokra nézve komoly kockázatot hordoz. A helyzet nem egyformán sújtja a különböző ágazatokat, de az energiaellátás biztosítása minden körülmények között a kiemelt területek közé tartozik, ezért a szektorban részletesen kidolgozott cselekvési tervekkel kezelik az ehhez hasonló helyzeteket. A Portfolio készített egy minden részletre kiterjedő hazai körképet a szolgáltatok által követett vészhelyzeti forgatókönyvekről. Ebből idéz az NRGreport, a sokkal részletesebb írás pedig a Portfolio-n olvasható. 

A Portfolio kérdéseire küldött válaszokból kiderül, a társaságok kiemelten kezelik a járványt, és számos rendkívüli, összehangolt intézkedést vezettek be a magyar energiarendszer és -ellátás zavartalanságának biztosítása érdekében. Kríziscsapatokat állítottak fel és folyamatos kapcsolatban állnak az illetékes helyi és országos hatóságokkal. A társaságok működése és az energiaellátás egyelőre zavartalan, a vállalatok pedig a helyzet súlyosbodására is felkészültek.

Elmű-ÉMÁSZ

→ Nem a katasztrófa bekövetkeztének időpontjában, hanem már korábban dolgoztak ki krízisforgatókönyveket, amelyeket rendszeresen nem-krízishelyzetben is gyakorolnak.

→ Ilyen esetekre saját kommunikációs és számítógépes hálózatot, internet független informatikai rendszert, valamint többek között, rádióhálózatot is üzemkészen tartanak.

→ Nagyon fontosnak tartják mind munkatársaik, mind ügyfeleik tájékoztatását azokról a módszerekről, melyek a fertőzés elterjedését lassíthatják.

→ Az ügyfelek minden ügyüket interneten, telefonos mobil applikáción keresztül lebonyolíthatják. Szükség esetén számos munkakört számítógépes kapcsolaton keresztül otthonról is elláthatnak az Elmű-ÉMÁSZ munkatársai.

MVM

→ Az MVM csoport biztonságosan működik mind termelési, mind szolgáltatási oldalon. A kritikus munkaköröket ellátó kollégákkal folyamatosan tartják a kapcsolatot. A munkatársaktól fokozott odafigyelést kérnek és gondoskodtak a személyes higiénéről: (kézfertőtlenítők kihelyezése, többszöri takarítás, stb.).

→ A szolgáltatások és az ellátás folyamatosságának biztosítása mellett folyamatosan bővítik a „home office” lehetőségét.

→ Elhalasztották azokat az utazásokat és tárgyalásokat, melyek nem feltétlenül szükségesek a mindennapi működéshez.

→ A szintén az MVM csoport kötelékébe tartozó Paksi Atomerőmű közlése szerint megfelelően felkészült a járvány kezelésére, és a pandémiás tervnek megfelelően – a vírus esetleges további terjedése esetén is – képes biztonságosan működni.

Mol

→ Stratégiai vállalatként felkészült és betartják a helyi hatóságok ajánlásait. A munkatársakat arra kérték, hogy minimalizálják utazásaikat, üzleti találkozóikat, megbeszéléseiket, és utazási tilalmat rendeltek el több, a koronavírus által súlyosan érintett országba. A Mol a töltőállomás-üzemeltető partnereit is folyamatosan tájékoztatja a fejleményekről.

→ Ügyfeleik és munkatársaik biztonsága érdekében szigorúbb fertőtlenítést és takarítást rendeltek el a töltőállomásikon.

→ A nagy forgalmú kutakon ingyen fertőtlenítőszert biztosítanak a kollégák, és az ügyfelek számára.

Főtáv

→ A vállalat Pandémiás Bizottsága intézkedési tervet dolgozott ki és fogadott el. Meghatározták a kerültek a minimális feladatok, a kritikus létszám és munkakörök is.

→ A személyes ügyfélszolgálati irodái bejáratainál az ügyfelek által használható kézfertőtlenítő szereket helyezett ki, amelyeket az ügyintézés előtt és után is igénybe vehetnek az irodákba látogatók.

→ Arra kéri ügyfeleiket, hogy az elkövetkező időszakban, amennyiben lehetséges a telefonos vagy az online ügyfélszolgálatot használják.

E.On Hungária – kötelező otthoni munkavégzés

→ A járvánnyal kapcsolatos feladatokat az E.On német központjával egyeztető  központi csapat koordinálja Magyarországon. A csoport folyamatosan követi az operatív törzs és a kormány iránymutatásiat.

→ Üzleti utakat érintő utazási tilalmat rendelt el, egyúttal arra kéri munkatársait, hogy magánút esetén mérlegeljék a kockázatokat és hazaérkezésük után személyre szabott óvintézkedéseket tegyenek.

→ Kérik az ügyfeleiket, hogy lehetőleg a digitális ügyfélszolgálati csatornákon, interneten vagy telefonon intézzék el.

→ Az ügyfélszolgálatokon korlátozó és védő intézkedést hoztak, így egyszerre kevesebben, de biztonságosabban, egymásról nagyobb távolságra tudnak személyesen ügyet intézni.

→ Azokban a munkakörökben, amelyekben lehetséges, kötelező otthoni munkavégzést rendeltek el – írja a Portfolio.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.