Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Új piac születik az elektromos autók használt akkumulátorainak feltámasztására

NRGreport, Major András | 2020.03.18. 04:58

Az autóipar számára egyre sürgetőbb feladatot jelent az elektromos autók használt akkumulátorainak ártalmatlanítása, ez pedig katalizátorként hat az egyre bővülő akkumulátor-újrahasznosító, pontosabban -újrafelhasználó piac számára is. Az autógyártók és a piacon megjelenő új szereplők várhatóan egyre jobban felépítik és kiaknázzák az új értékláncot, ezáltal a használt akkumulátorok piaca előreláthatólag a helyhez kötött energiatárolók költségeinek további csökkenéséhez is hozzá fog járulni. Ráadásul csak minimális kompromisszumkészséget kíván meg a végfelhasználóktól a minőség tekintetében – áll a Delta-EE energiakutató és tanácsadó társaság elemzésében.

A villanyautók használt akkumulátorai a helyhez kötött energiatárolási alkalmazások széles körében alkalmazhatók, az autógyártók pedig már javában igyekeznek feltárni az energiatároló iparban rejlő lehetőségeket és a piacra lépés módjait. Az úgynevezett "másodéletű" akkumulátorokat már jelentős mennyiségben alkalmazzák az ipari és kereskedelmi szektorokban is, ahol az új akkumulátorok magas ára nemegyszer kulcsfontosságú akadályt képez az ügyfelek számára. A Pv magazine által ismertetett előrejelzés szerint a következő években jelentősen bővülhet az ehhez hasonló projektek száma. Az energiatároló ipar így az autógyártók számára új, házon belüli lehetőséget kínál tevékenységük bővítésére és diverzifikálására, ami egyben az iparág számára is a növekedés felgyorsításával kecsegtet.

A támogató kormányzati politikák a közvéleménynek a klímaváltozás megfékezésére irányuló mind erősebb igényével együtt az elektromos járművek gyártásának fő hajtóereje. Napjainkra a teljesen elektromos és a plug-in hybrid (PHEV) autók világszerte értékesített mennyisége meghaladja az ötmilliós darabszámot, és ahogy a piac folyamatosan bővülve egyre érettebbé válik, úgy nő a használt akkumulátorok jelentette potenciális energiatárolási kapacitás is. A következő másfél évtizedben így a piacra sok-sok gigawattórányi másodéletű akkumulátor kerül majd. Az európai piacon aktív nagy elektromosautó-gyártók többnyire nyolc év garanciát vállalnak akkumulátoraikra, ami azt is jelenti, hogy élettartamuk végén még eredeti tárolókapacitásuk mintegy 70–80 százalékával rendelkeznek. Ezzel pedig akár még további harminc évig is használhatók a helyhez kötött energiatároló alkalmazásokban.

A használt akkumulátorok kedvezőbb költségeiknek köszönhetően akár tizedére is mérsékelhetik az energiatároló alkalmazások tőkeberuházási igényét. A vadonatúj lítiumion-akkumulátorok alkotta energiatároló megoldások tőkeköltsége pedig különösen a lakossági és kiskereskedelmi szektorban egyértelműen gátolja a telepítéseket. Erre a szempontra is tekintettel az Egyesült Királyságban bizonyos fejlesztők már sikerrel alkalmazzák a másodéletű akkumulátorokat kereskedelmi és ipari energiatároló projektekben.

Az autógyártók elsősorban hat kulcsfontosságú alkalmazási területre koncentrálnak az akkumulátorok újrahasznosítására vonatkozóan: helyhez kötött tárolók telepítése az elektromos autók töltőállomásain; szünetmentes és vészhelyzeti tartalék tápegységek a kritikus infrastruktúrák számára; nagy kapacitású hálózati energiatárolás különféle szolgáltatásokkal; a költségek és a fogyasztás optimalizálását célzó energiatárolók létesítése kereskedelmi és ipari üzemek számára; lakossági energiatárolók telepítése az önfogyasztás maximalizálása érdekében.

Az elektromos autókban hatékonyan már nem alkalmazható használt akkumulátorok másodlagos hasznosítására jó példa a Nissan által az amszterdami Johan Cruyff Arenához telepített 3 megawattórás energiatároló, mely részben ilyen egységekből áll, de számos további példa 

is van már rá. A Nissan és a Sumimoto már 2009-ben bejelentette a másodéletű akkumulátorok hasznosítását célzó üzleti modell létrehozását célzó terveiket a 4R Energy nevű vegyesvállalkozásuk keretében. Napjainkban már számos autógyártó hoz létre és fejleszt olyan partnerségeket, melyeknek célja az elektromos járművek használt akkumulátorai jelentette növekvő globális piacból való részesedés biztosítása. A partnerségek egyik gyakori formájában az autógyártó vállalatok közműcégekkel lépnek együttműködésre, ami biztosítja a szükséges szakértelem meglétét, ezáltal pedig a telepítés, üzemeltetés és karbantartás hatékonyságát.

Az elektromos autók használt akkumulátorai jelentette lehetőség és előnyök ellenére jókora kihívások is állnak a várható potenciál kiaknázása előtt, mint például a szabványosítás hiánya általánosságban és a kommunikációs protokollban. Az adatok hozzáférhetőségével kapcsolatos kihívásokon túl technikai akadályokról is lehet beszélni, miután az akkumulátorcellák, kémiai anyagok, kapacitások, formák és méretek különféle változatai léteznek.

A Delta-EE elemzése szerint szükséges lenne annak eldöntése is, hogy a másodéletű akkumulátorok felújításába, avagy inkább a közvetlen (újra)telepítésekbe való beruházások felé kívánjuk-e terelni a piacot. Míg a közvetlen telepítés során az eredeti akkumulátor gyakorlatilag érintetlenül hasznosítják újra, addig a felújítás (vagy újrakonfigurálás) részét képezi a cellák minőség alapján történő szelektálása is, ami jelentősen javíthatja az akkumulátor minőségét. A két opció közül az első a költségek, míg a második a minőség szempontjából kedvezőbb és megoldást nyújthat számos technikai problémára is. Az elemzés szerint mindent figyelembe véve összességében a felújítás vagy újragyártás kedvezőbb lehetőséget kínál és nagyobb hozzáadott értéket teremthet a másodéletű akkumulátorok újrahasznosítására, és több technikai kihívásra is választ adhat.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Major András
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.