Trading

Ki élheti túl a szaúdi-orosz árháborút?

NRGreport | 2020.03.20. 13:42

Mint az ismeretes, a bécsi OPEC+ ülésen a felek nem tudtak megállapodni, ezért Oroszország és Szaúd-Arábia sem fogja vissza a kitermelést és nyersolajjal árasztják el a világpiacot, ami rekord alacsony árakat hoz és mindezt a koronavírus okozta keresletcsökkenés közepén. A kérdés, hogy az eladósodott USA olajszektorból ki élheti túl ezt a helyzetet. Pletser Tamás elemzéséből idézünk, az erstemarket.hu-ról.

A mostani 30 dollár körüli WTI kőolaj árszint az USA palaolaj termelői számára rendkívül alacsony. A többségük számára a 40-50 dollár körüli, kutaknál mért árszint jelenti a fedezeti pontot, ami mellett nullszaldósak, beleértve a finanszírozási költségeket is, vagyis nem termelik ki a tőkeköltséget de fenntartható a tevékenységük.

Az észak-amerikai olaj- és gázszektor jelenleg mintegy 200 milliárd dollár négy éven belül lejáró adóssággal rendelkezik, ebből a kutatás-termelési cégek esetében 86 milliárd dollár az adósság 2024-ig. Az idei lejárat azonban csak 5,3 milliárd dollár, ebből is csak 1,7 milliárd dollár van a hulladék (junk) kategóriában. Tehát hitelezési oldalról nincs akkora veszély, mint amit a piac gondol. De az adósságvisszafizetés 2021-től begyorsul, így ha tovább marad az alacsony olajár, akkor a jövő évben egyre több csődöt láthatunk, főleg, hogy a bankok is kérhetik a korábbi visszafizetéseket, ha a cégek adósságmutatóik romlanak.

Az észak-amerikai vállalatok hitellejáratai 2024-ig
Forrás: Moody’s Investors Service, CNBC

Persze nemcsak a hitelezők, hanem a részvényesek felől is erős nyomás lehet. A befektetők ugyanis nem feltétlenül várják karba tett kézzel, hogy a vállalatok égetik a pénzüket. Ez nagyon eladósodott cégek esetében előfordulhat, hogy a hitelezők pénzével játszanak. A lenti ábra mindenesetre mutatja, hogy kik vannak nagyon bajban. A 10 legeladósodottabb cég kezében van az adósság fele.

A S&P Energiacégek adósság/cash flowja és a részvényárfolyam alakulása idén (a cikk március 17-ei)
Forrás: Wall Street Journal

Az olyan vállalatok, mint az Occidental (OXY US) magas adósságrátával rendelkezik (7,0x nettó adósság/EBITDA), míg a Chevron (CVX US) vagy a Cabot Oil&Gas (COG US) kedvezőbb helyzetből várják a krízist. A palatermelők közül a Pioneer Natural Resources (PXD US) is kifejezetten alacsony, 0,94 nettó adósság/EBITDA mutatója van. Hasonlóan alacsony a Continental Resourceshoz (1,61x nettó adósság/EBITDA) mutatója is. Ezek a cégek jó eséllyel túlélhetik az alacsony olaj és gázár korszakot – írja az erstemarket.hu.

  NRGreport
Címkék
#OPEC+   #Oroszország   #palaolaj   #Szaúd-Arábia   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.