Trading

Koronavírus: így térdelt le az autóipar

NRGreport | 2020.03.20. 10:23

Az autóiparnál kevés igazán globálisabb szektor létezik. Egy kocsi több ezer alkatrészből áll, amelyeket beszállítók tucatjai gyártanak le a világ minden táján. Egyes becslések szerint évi 34 milliárd dollárnyi érkezik Kínából, úgyhogy amikor még csak kitört Kínában a járvány, az autóipari vezetők már akkor tudhatták, hogy lejtmenet jön –  írja a Villanyautósok.hu. A gyártásra és az értékesítés részleteire is kiterjedö írás itt olvasható.

Amikor a teljes karantén és kijárási tilalom lépett életbe Kínában, egyértelmű volt, hogy előbb utóbb begyűrűzik a kieső termelés. Azok a vállalatok, ahol csak 30 napnyi készletet tartanak már február során gondokkal küzdöttek.

Február 14-én például a szerb Fiat gyár állt le ideiglenesen, mert elfogyott pár Kínában gyártott alkatrész. Máshol, például a VW néhány amerikai gyárában, ahol 60 napnyi alkatrészt halmoznak fel, március elejére jelentkeztek a problémák. 

Bár Kína lassan újraindulgat, Japánban és Dél Koreában is ideiglenesen bezárt több üzem, és ne felejtsük el, hogy amikor újranyitnak is hetekig tarthat, mire az első szállítmányok megérkeznek az amerikai és európai autógyárakba. Már ha azok ekkor még egyáltalán nyitva vannak.

Merthogy maguk az autógyárak sem tudják elkerülni a leállásokat. Az irodai munkásokat itt is haza tudják küldeni laptoppal – így tett az összes nagy amerikai gyár és valószínűleg a világon mindenki más is aki tehette. De mi van a szerelőcsarnokban dolgozókkal?

Kínában szerencse volt a szerencsétlenségben, a hogy a kínai újév ünnepségsorozatára nagyjából két hétre amúgy is leáll az ország. Első körben a kormányzat ezt a január 25-től február 8-ig tartó szünetet hosszabbította meg egy héttel, de itt már eltérések voltak a régiók között.

A 24 milliós Sanghaj például viszonylag kevés esetet regisztrált – a hivatalos adatok szerint a mai napig 355 beteg és 2 halott volt a vírus kapcsán, ma pedig már csak 27-en nyomják az ágyat. Így a Tesla gyárában például már február 10-én megindult a termelés, még ha nem is teljes állománnyal. 

De nem mindenhol tudták ilyen gyorsan felvenni a munkát. A VW kínai gyárai például február 17-én indultak volna újra, de mivel az ellátási lánc akadozott, nem tudták megkezdeni a termelést. Helyi információk szerint több gyár csak 20%-os kapacitással üzemelt februárban, így például a Daimler kínai üzemei is alkatrész gondokkal küzdöttek.

A problémák azonban nem álltak meg Kína határainál.

→ A Hyundai és a Kia koreai gyárai is kénytelenek voltak leállni, így például előbbi ulsani üzeme Február 28-án esett ki a termelésből.

→ A PSA csoport bejelentette, hogy előreláthatólag két hétre leállítja az összes európai gyárát. A döntés 10 üzemet érint, amelyek a Peugeot, Citroen, DS, Opel és Vauxhall márkák autóit gyártják többek között francia, spanyol, brit, lengyel és német helyszíneken.

→ A Renault 12 francia üzemét zárja be de pár napra megáll két spanyol gyár is alkatrészhiány miatt.

→ A Nissan két barcelonai gyára is leáll pár napra, mert elfogytak a kerekek.

→ A Ford a spanyolországi Valenciában állítja meg a gyártósorokat, miután az egyik munkás COVID-19 tesztje pozitív lett.

→ Az FCA eredetileg négy olasz üzemet akart csak leállítani, de most úgy döntöttek, hogy a hónap végéig az összes európai gyáruk bezár.

→ De a luxusmárkák sem ússzák meg, így leáll a Lamborghini és a Ferrari is.

→ A csehországi szakszervezetek pedig követelik, hogy a VW (Skoda) és a Hyundai helyi üzemei is álljanak le két hétre a munkások biztonsága érdekében.

→ A VW spanyol üzemeinél (Seat) is rezeg a léc az alkatrészhiány miatt.

A jelenlegi tervek szerint a hónap végén mindenki szeretne újraindulni, de a helyzet nyilván folyamatosan változik.

Akárcsak a gyártásnál, az értékesítésnél is több irányból okoz gondokat a jelenlegi helyzet. Egyrészt, érthető okokból, csökken maga a kereslet is. Még aki nem is aggódik közvetlenül a munkahelye miatt, az is inkább tartalékol, mint, hogy új autót venne. Hogy ennek pontosan mekkora hatása lesz Európában azt még nem tudjuk, de az egész járvány kapcsán jó indikátor Kína, amely 1-2 hónappal előttünk jár. Itt februárban a tavalyihoz képest 80%-kal estek vissza az autóeladások.

 A cégek túlélési rátája nagyban múlik a készpénz tartalékokon. Mindez a lehető legrosszabbkor jön a szektornak és főleg a nagy, tradicionális gyártóknak. 2-3 éve csökkennek az újautó eladások, milliárdos dieselgate büntiket kell fizetniük és további milliárdokat ölnek a villanyautós átállásba. Már a vírus előtt is csak úgy röpködtek a profit vágások, de most még azt is nehéz megmondani, meddig tart a jelenlegi krízis – írja a Villanyautósok.hu.

Címlapkép forrása: Twitter/Drew Hallin

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.