NRGreport
Menü

Koronavírus: Visszaesik a globális napelempiac is

Miközben több kínai napelempanel-gyár felvette a termelést, s így a fotovoltaikus elemek elérhetőségével kapcsolatos aggodalmak idővel enyhülhetnek, a termelés korábbi leállása, a világon végigsöprő korlátozási hullámok is káros hatással lesznek a globális napenergia-piacra. A Bloomberg úgy látja, hogy egyes projekteket valószínűleg el kell halasztani majd halasztani - írja a Napi.hu.

A BloombergNEF (BNEF) jelentése szerint a kínai újratermelés enyhítheti a kulcsfontosságú alkatrészek és berendezések szállítására nehezedő nyomást, de rövid távon biztosan hiány lesz. A kialakult helyzet a szakértők szerint megmutatta, hogy a megújuló energia termelési értékláncot regionálisan diverzifikálni kell, és további termelési kapacitásokra van szükség Ázsiában, Európában és az Egyesült Államokban is.

"Jelenleg azonban inkább a kereslet miatt aggódunk" - írta a BNEF. A kínai kormány néhány, idénre befejezni tervezett nagy fotovoltaikus projektet már átdátumozott 2021-re, így a korábbi 121-152 GW éves globális fotovoltaikus kapacitásnövelést is érdemes "megfaragni". A BNEF egyik modellszámítása szerint 108-143 GW közötti érték lehet 2020-ban a reális bővülés, ugyanakkor a kínai keresleti előrejelzés már 35-45 GW visszaeséssel számol.

NRGreport | Forrás: Napi.hu