Fenntarthatóság

Olcsóbbá teheti az élelmiszert, ha kevesebbet fűtünk szénnel

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.03.24. 08:41

A széntüzelésű erőművek leállítása és a fosszilis energiahordozók égetésének háttérbe szorítása nemcsak az emberek egészségére van jó hatással – egy friss kutatás kimutatta, hogy az élelmiszert is olcsóbbá teheti. Ez azért van így, mert a szennyeződés nemcsak az emberekre, hanem a növényekre, és így a mezőgazdaságra is komolyan hat.

A szénégetés a légszennyezés egyik legnagyobb faktorja, a légszennyezés pedig becslések szerint évente 3-9 millió halálesetért felelős. Szakértők szerint a rossz légminőség miatt átlagosan három évvel csökken a várható élettartam, a légszennyezés így pusztítóbb, mint a háborúk, a dohányzás vagy a potenciálisan halálos betegségek. Ráadásul nemcsak a halál kockázatát növeli, hanem különböző tartós rendellenességeket, akár mentális problémákat is előidézhet.

Forrás: Pexels.com

De nemcsak az emberi szervezetet rombolja az ilyen szennyeződés: egy friss kutatásból kiderült, hogy a növények is megszenvedik, ha szennyezett a levegő, és gazdaságilag is megérné, ha figyelnénk a légszennyezés visszaszorítására.

A fosszilis tüzelőanyagok égetése közben ugyanis úgynevezett nitrogén-oxidok keletkeznek, ami a napfény és más molekulák hatására a levegőben ózonná alakulhat. Míg az ózon megvédi a Földet a káros sugárzástól, csak akkor hasznos, ha a felsőbb légköri rétegekben van, a földfelszínhez közel nagyon káros tud lenni. Statisztikák szerint a termés légszennyezettség miatti csökkenésének 90 százalékáért felelős.

Az American Journal of Agricultural Economics tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint, bár az egészségügyi kockázatokat most már beleszámolják a környezetszennyezés gazdasági hatásai közé is, a mezőgazdasági termelés csökkenését még mindig nem. A kutatás megfigyelte, hogy milyen pozitív hatása van az ózonmennyiség csökkenésének 2003-2013 az Egyesült Államok két letöbbet termesztett növényénél.

Az MIT kutatása kimutatta, hogy a kukoricatermés az időintervallum alatt 2,5 százalékkal növekedett, míg a szójababtermelés 1,6 százalékkal lett több.

Lehet, hogy ez nem tűnik soknak, viszont pénzben évente 1,6 milliárd dollárnyi bevételt jelentett az amerikai gazdaság számára. A vizsgált kutatási időszak óta pedig ráadásul még több szénerőmű zárt be, így valószínű, hogy a gazdasági nyereség még nagyobb.

Ez a jelenség pedig azt is jelentheti, hogy olcsóbbá válhatnak, vagy sokkal lassabban emelkedhet az áruk azoknak a terményeknek, amelyekre jó hatással van a szennyező anyagok mennyiségének csökkenése a levegőben.

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.