Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Pánikszerűen veszik a napelemeket a csapásokat egymás után elszenvedő Ausztráliában

NRGreport, Major András | 2020.03.24. 04:53

A koronavírus-világjárvány terjedése sokakból a józan megfontolásokon túlmutató pánikvásárlásokat vált ki, amelyek során hatalmas mennyiségű élelmiszert, fertőtlenítőszereket, WC-papírt és egyéb terméket igyekeznek beszerezni a boltokat megrohamozó vásárlók. A bizonytalan időkre jellemző pánikvásárlások célpontjai tehát jellemzően a nem tartós fogyasztási cikkek, azonban a katasztrofális bozóttüzeket csak február végére, március elejére eloltó, a közelmúltban súlyos áradásoktól is szenvedő és máris a koronavírus-járvány fenyegetésével szembenéző Ausztráliában a napelemek példátlan mértékű felvásárlása indult meg – írja a Pv Magazine.

Példátlan emelkedésről számolt be a napelemes és otthoni energiatároló rendszerek értékesítésében, illetve az ezekre vonatkozó érdeklődésekben a napelemes rendszerek forgalmazásával foglalkozó, az ausztrál Byron Bay településen székelő Smart Energy nevű társaság. Az új-dél-walesi cég az első negyedévben várhatóan jókora értékesítési rekordot dönthet, miután márciusban forgalma rendkívüli mértékben, 41 százalékkal emelkedett, míg az otthoni energiatároló megoldások iránti érdeklődés mintegy 400 százalékkal ugrott meg, amint a pánikoló fogyasztók igyekeznek bebiztosítani magukat az ország számára különösen bizonytalan időkben. Így, míg a COVID-19 járvány a legtöbb iparágban, így a napenergia szektorban is globális zavarokat és összességében vélhetően jelentős visszaesést eredményez, a Smart Energy további források mozgósításával igyekszik kielégíteni a hirtelen megnövekedett keresletet.

A fotovoltaikus és energiatároló rendszerek iránti érdeklődés felrobbanásához több tényező is hozzájárult, elsősorban az, hogy a közelmúltbeli bozóttüzeket, áradásokat és az ezekből eredő gazdasági visszaesést követően az ausztrálok igyekeznek zöld megoldásokkal "jövőállóvá" tenni otthonaikat – véli Elliot Hayes, a Smart Energy társalapító vezérigazgatója, aki szerint a közelmúltbeli természeti csapások tudatosították az ausztrálokban az éghajlatváltozást és annak szükségességét, hogy otthonaikat ellenállóbbá tegyék.

A bozóttüzek, áradások, majd járvány által sújtott ország lakossága jó része számára az egyetlen bizonyosságot érthető módon a bizonytalanság jelenti ezekben az időkben. A járvány hatására már egyáltalán nem tűnik valószerűtlennek egy mély, globális gazdasági válság sem, közben az emberek világszerte otthonaikba zárkózva különítik el magukat, ezért a korábbinál több energiát fogyasztanak – és lehetőség szerint termelnek is helyben. A lakossági energiatermelés – pontosabban a fogyasztók egyben termelővé, prosumerré (producer & consumer) is való válása – pedig az ellátásbiztonság garantálásának egyik útja is lehet. A decentralizált termelést és a központi nagy ellátórendszertől való legalább részbeni függetlenedést lehetővé tevő megújuló energiák, különösen energiatároló megoldással kombinálva erre már jelen fejlettségi szinten is alkalmasnak tűnnek.

"Az általunk tapasztalt növekedés a gazdasági bizonytalanság mellékterméke, mely a lakossági ingatlantulajdonosokat és a cégeket egyaránt arra ösztönzi, hogy biztonságos, jövőálló megoldásokat keressenek megtakarításaik, otthonaik és vállalkozásaik számára" – fogalmazott a cégvezető. Hayes szerint az emberek a korábbiaknál sokkal jobban aggódnak a bolygó állapotáért is, és igyekeznek olyan utakat választani, melyekkel valódi előrelépést lehet elérni, mint például az energiatárolás, illetve takarékosság.

A kereslet felfutásához azon üzleti modell alkalmazása is kulcsfontosságú volt, amelyben a vásárlók a napelemes rendszert részletre, az általa generált megtakarításokból fizethetik ki. A Smart Energy ügyfelei tipikusan öt éven belül képesek ily módon is kifizetni a telepített napelemes rendszer árát, attól fogva pedig a rendszer tulajdonosaiként teljesen ingyen juthatnak elektromos áramhoz. Miután a rendszer élettartama alsó hangon 20-25 év, ez évtizedekig ingyen áramot jelent számukra.

A koronavírus-járvány kitörése a várakozások szerint az ausztrál napenergia iparágat is jelentősen meg fogja viselni. A telepített panelek zöme Kínából érkezik a kontinensnyi országba, és bár rövid távon hiány léphet fel az ellátásban, a Bloomberg New Energy Finance jelentése szerint a járványhelyzet javulásával már ismét folyik a fotovoltaikus naperőművek alkatrészeinek gyártása Kínában, a globális napenergia ipar számára pedig általánosságban prioritást élvez az exportigények kielégítése, a hazai piac igényeivel szemben.

Címlapkép forrása: Pixabay / moerschy

  NRGreport, Major András
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.