Fenntarthatóság

A koronavírus a klímaváltozás elleni harcot is befolyásolja

NRGreport | 2020.03.25. 12:02

Mint minden korábbi, hasonló méretű járvány, a COVID hatásai is szerteágazóak: a nyilvánvaló egészségügyi következmények mellett a gazdaság számos ágazata hatalmas kihívásokkal néz szembe az elkövetkező időszakban. De vajon mennyiben befolyásolja a jelenlegi, rendkívüli helyzet a klímaváltozás ellen folytatott harcot? – teszi fel a kérdést a chikansplanet.blog.hu szerzője, Ifj. Chikán Attila.

A közlekedési korlátozások és az ipari termelés csökkenése miatt a koronavírus egyik leglátványosabb velejárója kétségtelenül a szén-dioxid kibocsátás mérséklődése. Kína, és Olaszország felett is  megfigyelhettük a levegő drasztikus mértékű tisztulását. A Föld elsőszámú légszennyezőjeként számon tartott Kína kibocsátása körülbelül 25 százalékkal csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Viszont a műanyaghasználat – különösen az egyszerhasználatosak – megfékezésére tett eddigi lépések ebben a járványveszélyes időszakban a háttérbe szorulnak. A vírus továbbterjedése elleni küzdelem nélkülözhetetlen eszközei, például a latex kesztyűk, katéterek, fecskendők, védőmaszkok, és ezek csomagolóanyagai a megszokottnál jóval nagyobb mennyiségben kerülnek gyártásra, forgalmazásra és (j estben veszélyes hulladékként) eldobásra.

Az olyan, elmúlt években tapasztalt pozitív tendenciák terén is kisebb visszalépés figyelhető meg, mint a fenntartható anyagokból készült csomagolások műanyag társaikkal szembeni favorizálása. A vírus terjedésének korlátozása érdekében ugyanis a szállítók igyekeznek minél biztonságosabban lezárni küldeményeiket, amely több műanyag felhasználását jelenti- folytatja Ifj, Chikán Attila a blogjában. A vírus Egyesült Államokban való megjelenésekor a Starbucks is határozott lépésre szánta el magát: megtiltották, hogy a látogatók saját maguk által hozott bögrékbe kérjék a kávét, helyette ideiglenesen ismét az eldobható, egyszer használatos papírpoharak kerültek előtérbe.

A blog szerint a globális otthoni munkavégzés jelenlegi kényszerű tesztje is elgondolkoztathatja a nagyvállalatokat arról, hogy az olyan, mindenki számára elérhető szolgáltatások, mint a streaming, vagy az egyszerű videokonferencia a személyes találkozók jelentős hányadát ki tudná váltani. Azokban a munkakörökben ahol nem feltétlenül szükséges fizikailag egy térben tartózkodni, az otthoni munkavégzést szélesebb körben elérhetővé lehetne tenni. Az irodaházak, vállalati központok üzemeltetése jóval kevesebb energiába kerülne.

A rendkívül helyzet legfontosabb leckéje viszont egyértelműen a globális és regionális együttműködés során nyert tapasztalatokban keresendőek. Ez pedig a kórokozó legyőzését követően a klímaváltozás elleni harcban is segítségünkre lesz – zárja gondolatát a blog szerzője.

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.