Rezsi

Hogyan csökkenthetjük az ország üzemanyag-fogyasztását tíz százalékkal, és miért figyeljünk az abroncsok kopására és megfelelő nyomásértékére?

NRGreport | 2020.03.26. 11:44

Abroncscsere idején különösen aktuális a megfelelő nyomás beállítása: ha a Magyarországon közlekedő gépjárművek abroncsát a megfelelő értékre pumpálnák fel, az ország üzemanyag-fogyasztása azonnal csökkenne tíz százalékkal. 10 + 1 pontba gyűjtöttük a semmibe sem kerülő ötleteket – írja a Magyar Gumiabroncs Szövetség.

1. Normál használat mellett a talaj kicsi szemcsékben gumidarabkákat dörzsöl le az abroncs futófelületéről. Ez természetes folyamat, de nem mindegy, hogy mennyi idő, illetve kilométer után kell új abroncsokat beszereznünk. De a kopást lehet lassítani,és ehhez a legtöbb esetben elég havonta néhány perc: A megfelelő keménységűre pumpált gumiabroncsok élettartama hosszabb, tapadásuk biztosabb, az autó úttartása jobb, és a fogyasztása pedig kisebb. Ami a legfontosabb: a vezetésbiztonság és az abroncsok élettartama is nő, ha odafigyelünk a megfelelő nyomásértékre.

2. A sebesség, a terhelés és a nyomás kapcsolata. A fenti három fogalom szorosan összefügg, és befolyásolja a fogyasztást, az abroncsok élettartamát és a biztonságot. Egy példa: az abroncsban uralkodó nyomás jelentős mértékben befolyásolja annak terhelhetőségét. Ha nagyobb terhet szállítunk, utánfutót húzunk, meg kell növelnünk a nyomást, de mindig csak az autónk gyári előírása szerinti mértékben. A cikk itt folytatódik: hta.org.hu/hogyan-csokkenthetjuk-az-orszag-uzemanyag fogyasztasat-tiz-szazalekkal.(MTI/OS)

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.