Fenntarthatóság

Szakadékba vezeti az elektromosautó-forradalmat a koronavírus-járvány

NRGreport, Major András | 2020.03.31. 03:57

Az első jelek szerint az autópiac egészéhez hasonlóan az elektromos autók piacát is jókora csapás éri a koronavírus-járvány következtében. Bár van rá esély, hogy a negatív hatás csak rövid távon érvényesül, azonban a recesszió és a történelmi mélységekben járó olajár miatt az elektromosautó-iparág nagyobb kihívásokkal szembesülhet, hacsak a kormányok nem tesznek további, a közlekedés kizöldítését szolgáló lépéseket.

A járvány nélkül 2020 valószínűleg rekord év lenne az elektromos autók globális eladásait tekintve – fogalmaz a BloombergNEF szakelemzője Colin McKerracher. Januári prognózisa még arról szólt, a világ útjain futó elektromos járművek száma 2020-ban átlépheti a tízmilliós darabszámot. Ez az előrejelzés azonban ma már nem érvényes, mondta McKerracher a Gristnek.

A világ legnagyobb elektromosautó-piacán, Kínában az elmúlt hónapokban hatalmasat zuhantak az értékesítések. Januárban 52 százalékkal kevesebb új elektromos autó talált gazdára, mint 2019 első hónapjában, miközben az ország gyárak leállításával és több tízmillió városlakó karanténjával igyekezett megfékezni a vírus terjedését. Februárban pedig már 77 százalékos zuhanás volt látható az eladásokban éves összevetésben, míg a gyártás ennél is nagyobb mértékben, 80 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól a kínai autógyártók szövetségének adatai szerint.

Erős évkezdet után zuhanás

Az összes jármű-értékesítést tekintve ugyanakkor január-februárban "csak" 44 százalékos volt a csökkenés Kínában a BloombergNEF szerint, vagyis az elektromos autók piaca az iparág egészénél is nagyobb csapást szenvedett el a jelek szerint. Ennek oka a Woods Mackenzie szerint nem utolsó sorban az lehet, hogy az elektromos autók gyártásához fűződő ellátási lánc tulajdonképpen még csak most van kialakulóban és megszilárdulóban, illetve az, hogy jelenlegi stádiumában – a technológia magas árával összefüggésben – a piacon a prémium fogyasztók szerepe arányaiban jóval nagyobb a hagyományos meghajtású autókénál.

Kína a jelek szerint napjainkra túl van a járvány nehezén, és már ismét gazdasága felpörgetésén fáradozik, ezért az elektromos autók helyi értékesítési számai várhatóan hamarosan jobban fognak kinézni – véli a Bloomberg NEF elemzője. Európában azonban még csak most kezd igazán súlyossá válni a helyzet, így a brutálisan erős év eleji számokat követően – januárban éves összevetésben több mint 120 százalékkal nőtt az elektromosautó-piac – valószínűleg meredek zuhanás következhet, az Egyesült Államokhoz hasonlóan. Az élenjáró országokban pedig már egészen lenyűgöző részarányokat érnek el az elektromos autók az újautópiacokon.

Nem csak az elektromos autók, de az egész autóipar bajban van, ami ellen előbbiek sem immúnisak; a nagy gyártók ideiglenesen sorra leállítják gyártásukat, és ma még nem lehet pontosan látni, meddig tarthat a termelés korlátozása.

Biztató jelek

Hosszabb távon ugyanakkor vannak biztató jelek, az elektromos autó szektor kilátásai meglehetősen jók – véli David Hart, a George Mason University professzora. Különösen igaz ez Kínára, ahol erőteljes központi politikai követelmények vonatkoznak az ipari termelésre és a helyi levegőminőségre. Bár ez a kedvező környezet McKerracher szerint hosszabb távon is fennmaradhat, március közepén napvilágot látott jelentések szerint Kína bizonyos légszennyezési standardok lazítását fontolgatja a gazdasági visszaesés fékezése, illetve annak érdekében, hogy így támogassa meg az autógyártókat kevésbé tiszta modelljeik értékesítésében. Európában szintén inkább kedvezőek a kilátások, tekintettel az EU új autókra bevezetett, fokozatosan szigorodó emissziós szabványára. Ezen kívül a szakértők úgy vélik, amennyiben az európai autóipar számára további gazdaságélénkítő intézkedéseket hoznak meg, abban szinte biztosan kiemelt szerepet kapnak az elektromos autók.

Az Egyesült Államok kilátásai egyelőre kevésbé rózsásak, tekintettel Donald Trump elnök energiapolitikai prioritásaira. A jelenlegi adminisztráció jövőbeli gazdaságélénkítő lépéseiben ezért nagy valószínűséggel nem az elektromos járművek állnak majd a fókuszban, persze, a kilátások alaposan megváltozhatnak, ha a 2020 decemberi elnökválasztást demokrata párti jelölt nyeri.

Lehetőség a zöldítésre

Az elektromos autók piacát támogató jövőbeli gazdaságélénkítő intézkedéscsomagokban jó eséllyel helyet kaphatnak a töltőinfrastruktúra fejlesztésére vonatkozó tervek, melyek amúgy, "békeidőben" is az egyik legjobb módszert jelentik az elektromos járművek terjedésének ösztönzésére. További, az ügyet előmozdító eszköz lehetne az, ha a kormányok az esetleges iparági mentőcsomagok igénybevételének feltételéül szabnák az üzemanyag-hatékonyság növelését, illetve a kibocsátás csökkentését. Ez nem lenne példa nélküli lépés, az Egyesült Államokban a legutóbbi pénzügyi válságot követően az autógyártóknak a dollármilliárdos mentőcsomagokért cserébe vállalniuk kellett modelljeik üzemanyag-hatékonyságának javítását is. A kormányok világszerte támogatják anyagilag az elektromos autók vásárlását is, ez szintén egy, a jövőben továbbra is alkalmazható hatékony eszköz lehet az iparág támogatására.

A vásárlók elsősorban nem az üzemanyagok, hanem az autók árát nézik, amikor elektromos autót vesznek, ezzel együtt a rendkívül alacsony olajárak hosszabb távú fennmaradása ugyancsak kihívást jelenthet az elektromos autó ipar számára. Bár az említett prémium vevők számára az üzemanyagár nem elsődleges szempont, a piac érésével mind nagyobb arányban jelennek meg azok a vásárlók is, akiknek ez igenis számít. Egy tartósan a mélyben tartózkodó olajár pedig számukra egyértelműen csökkentheti az elektromos autók vonzerejét, alaposan meghosszabbítva az autó megtérülési idejét. A fenntarthatóságuk növelése érdekében elektromos autóflotta mellett elköteleződő vállalkozások számára pedig szintén fejfájást okozhat a tartósan alacsony olajár, jelentős versenyhátrányt okozva a kevésbé klímatudatos piaci vetélytársakkal szemben.

Összefoglalva, ahogyan számos egyéb iparág, úgy az elektromos autók piaca számára is az jelenti a lehető legjobb forgatókönyvet, ha a kormányok a járvány terjedését korlátozó lehető leghatékonyabb intézkedéseken túl jelentős célzott gazdaságélénkítő lépéseket is tesznek. A járványhelyzet utáni gazdaság újjáépítését célzó tervekben pedig a tiszta energiának kellene előtérbe kerülnie, nem is elsősorban az elektromos autó ipar megvédése, hanem a klímavédelem és a bolygó jövőbeli élhetőségének biztosítása érdekében.

Címlapkép forrása: Pixabay / andreas160578

  NRGreport, Major András
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.