Trading

Berobbant az iráni-török gázvezeték Kelet-Törökországban, a gázszállítás szünetel

NRGreport | 2020.04.01. 07:32

Ismeretlen okból berobbant kedden az iráni-török földgázvezeték a kelet-törökországi Dogubayazit körzetben található Gürbulak határátkelőnél, a gázszállítás szünetel – jelentette az NTV török hírtelevízió. Teherán szerint terrortámadás történt.

Az NTV beszámolója szerint a detonációt követően a lángok 40 méter magasba csaptak fel. Az ügyben nyomozás indult.

Mehdi Jamshidi-Dana, az Iráni Nemzeti Gázvállalat (NIGC) szállítási igazgatója az IRNA iráni állami hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy terrortámadás történt. Emlékeztetett: a múltban is többször követtek el robbantást a gázvezeték ellen.

Valószínű, hogy a törökországi kurd kisebbség függetlenségéért harcoló Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár fegyveresei hajtották végre a mostanit – tette hozzá. A tisztviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány miatt a török határőrök távoztak a térségből, de tájékoztatták őket a detonációról, és a válaszukat várják. Általában három-négy napot vesz igénybe a vezeték helyreállítása és a gázexport újraindítása – jelezte.

A gázvezetéket, amely évente 10 milliárd köbméter földgázt szállít Iránból Törökországba, a kurd lázadók a 2013-as tűzszünet megkötéséig rendszeresen támadták. A fegyvernyugvásnak 2015 nyarán vége szakadt.

A PKK, amelyet Ankara mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek nyilvánított, 1984 óta folytat fegyveres felkelést a főként kurdok lakta Délkelet-Törökországban. A fegyveres konfliktusban több tízezer ember vesztette életét.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.