Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Karantén alatt is környezettudatosan: ezekkel a tippekkel legyen minél zöldebb a takarítás

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.04.01. 04:02

Sokunkra rászakadt most nagyobb mennyiségű szabadidő, ilyenkor általában előbb-utóbb egy nagytakarításra is sor kerül, hogy legalább az otthon töltött órák szép környezetben teljenek. Ilyenkor sem kell azonban a környezettudatosságról lemondani, úgy is tisztává lehet varázsolni az otthont, hogy környezetbarát szereket és módszereket használunk.

Kezdje az alapokkal!

Számos olyan környezetbarát tisztítószer létezik, ami valószínűleg már a spejzban vagy a szekrényben is megvan. A legjobb természetes tisztítócsomag ezekből áll:

→ szódabikarbóna

→ bórax

→ ecet

→ citromlé

→ olívaolaj

→ kasztíliai szappan

→ mosószóda

Ezekkel már nagyjából a lakás minden pontján tudunk segíteni anélkül, hogy bármilyen vegyszert használtunk volna.

Próbálja ki a boltban kapható szereket!

Ma már a boltokban is több olyan természetes szer található, amit nagyobb gyártók készítenek, egyre nagyobb a kereslet ugyanis a környezetbarát termékek iránt. Mind a tisztításhoz, mind a mosáshoz találni már zöldebb, környezettudatos csomagolású megoldásokat.

Ezek nagyban megkönnyíthetik a mindennapjait is, hiszen nem kell mindig az otthoni, kicsit macerásabb módszerekhez folyamodnia, és nem is jelentenek nagy változást a hagyományos, vegyszeres tisztítókhoz képest.

Óvatosan a fa felületekkel!

A fából készült felületeket is lehet környezettudatosan tisztítani, csak óvatosan kell velük bánni. A neten találni különböző fafajtákra különböző recepteket, nagyjából ezek mindegyike az olívaolaj és az ecet kombinációjával dolgozik. Nézzen utána, hogy milyen fafelületről van szó, és hogy ahhoz a két természetes anyag milyen kombinációja a legszerencsésebb!

A fa padlóknál például ideális 60 milliliter ecettel, 3,5 liter meleg vízzel indítani, a hagyományos fa bútoroknál pedig egy teáskanál olajjal és 2,5 deci ecettel próbálkozni.

Kép forrása: Pexels.com

Nincs egyszerűbb az ablakmosásnál

Ha szeretné az ablakokat is lemosni, használjon 60 milliliter ecetet vagy citromlevet 5-6 deciliter vízzel. Ha a papírhulladék nem zavarja, törölje át újságpapírral a felületet, ha azonban nem szeretne egyáltalán szemetet gyártani, akkor egy nem használt ruhatörlővel is szinte ugyanazt a hatást érheti el.

A vécét is lehet természetesen

Az ablaktalan, párás fürdőszobában általánosságban érdemes boltban vásárolt terméket használni, de a vécét például hatékonyan ki lehet sikálni ecet és szódabikarbóna kombinációjával. Ez ugyanis elég erős ahhoz, hogy még a legmakacsabb szennyeződéseket és a legtöbb kórokozót is lemossa a területről.

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.