Fenntarthatóság

Így játsszon a gyerekkel, hogy a mindennapjai részévé váljon a környezettudatosság

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.04.03. 04:14

Bár a jövő bolygóját mi formáljuk jelenleg, a gyerekeinknek kell majd rajta élniük – éppen ezért fontos, hogy már nagyon kicsi koruktól kezdve rászoktassuk őket a környezettudatosságra, és arra, hogy a mindennapjaik részévé váljanak ezek a tevékenységek. Az alábbi játékokkal már az egész kicsiket is le lehet foglalni úgy, hogy közben játszva tanulnak.

Tanítsa meg neki az energiahatékonyságot!

Nagyon fontos, hogy a gyerek értse, nem szabad ész nélkül pazarolni az energiát otthon, és ebben nagyon sokat segíthetnek neki az olyan játékok, amelyek játszva tanítják meg neki az energiahatékonyság alapjait. Ezen a weboldalon talál néhány ezzel kapcsolatos játékot, igaz, angolul, de ha lefordítja vagy lefordíttatja valakivel, tökéletes alapanyag lehet a kezdéshez.

Angol nyelven egyébként több játék is elérhető a neten, amivel a gyereket is le lehet kötni, ide ), ide és ide kattintva elérheti őket.

Kép forrása: Pixabay

Ültessen fát vele!

Ha nagyon nehéz a gyereket kiráncigálni a laptop vagy a telefon elől, válassza ezt a tevékenységet: egy fa ültetésével a gyerek tanulhat a kerti munkáról, a felelősségről, és arról is, hogy mennyire fontosak a fák a Föld légkörének megtisztításában és az ökoszisztéma fenntartásában. Arról nem is beszélve, hogy ha a saját hátsó kertjében ültetik azt a fát, akkor még hasznos is lehet: árnyékot adhat a háznak, ami nyáron a légkondiból eredő energiafelhasználást is megtizedelheti.

Legyen minden hónapban Föld Órája!

A Föld Óráját világszinten márciusban tartják, ilyenkor egy teljes órán keresztül a legtöbb helyen lekapcsolják a villanyt, hogy egy kicsit kevesebb elektromosságot használjanak. A sok kicsi aztán sokra megy, és rengeteg energiát spórolunk meg vele. Hogy erre az apróságra megtanítsa a gyereket, rendezzen Föld Óráját minden hónapban, amikor egy órára nem szabad felkapcsolni a lakásban a lámpákat.

Jutalmazzon!

Ha a gyerek, tudatosan vagy véletlenül, valamilyen környezettudatos dolgot tesz, ne felejtse el megjutalmazni: ha nem kapcsolja fel feleslegesen a villanyt, elzárja a csapot fogmosás közben, nem tekeri fel a fűtést, ha fázik, hanem felvesz egy pulóvert, nyáron pedig nem üldögél pulcsiban a jéghideg szobában – ezek mind olyan tevékenységek, amelyeket jutalmazni kell, hogy a gyerek minél többet szeresse őket csinálni. Így válnak a próbálkozások szokásokká, a szokások pedig egy életstílussá már egészen kicsi korban.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.