Fenntarthatóság

Milyen időjárást bírnak ki a napelemek?

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.04.06. 05:02

Arról már rengeteget cikkeztünk, hogy a napelemek a rossz időben is képesek némi energiát termelni, és nyilvánvaló, hogy azért a nem túl extrém időjárást kibírja, hiszen alapvetően kültérre tervezik őket. De mi az az extrém helyzet, amiben már a napelem sem áll helyt? Mire kell figyelni, ha napelemes rendszer mellett teszi le a voksát?

Ahogyan a klímaváltozás súlyosbodik, egyre gyakoribbá válnak majd az extrém időjárási körülmények, ezért érdemes felkészülni rájuk – még akkor is, ha megújuló energiát választunk, hiszen az orkán erejű szél, a jégeső, a fagyok és az extrém meleg nem válogat.

A jégeső

A napelemek alkotóelemeit sorra tesztelik különböző időjárási körülmények között, hogy minél jobb minőségű termékeket tudjanak piacra dobni. A legrizikósabb mind közül talán a jégeső, ami komoly károkat is okozhatna a szerkezetben, de szerencsére erre is gyakran tesztelik a szolárpaneleket, így a legtöbbről elmondható, hogy kiállja a próbát.

Egy átlagos szolárpanelnek elméletben ki kell bírnia egy olyan jégesőt is, ami egy autóban vagy egy hagyományos háztetőben már károkat okozhat. Persze nagyon extrém körülmények között, például, ha egy felület kiemelten sok és nagydarab jeget kap, berepedhet a felső védőréteg, de nem ez az általános.

Képek forrása: Pexels.com

Villámlás

A jégesőnél nagyobb problémát jelenthetnek a viharok, amelyek villámlással is járnak: a villám ugyanis komoly károkat okozhat a szolárpanelekben, ha azok nincsenek megfelelő módon védve. Ha a villám közvetlenül éri el a rendszert, megolvaszthatja a paneleket vagy az átalakítót, de szerencsére ez elég ritka.

Az indirekt villámok azonban viszonylag gyakoriak lehetnek, amelyekből elektromos áram kerülhet a napelemek felső rétegébe, ez pedig túlfeszültséget okozhat, és ez károsíthatja a rendszer különböző összetevőit. Ezt leginkább a megfelelő minőségű rendszerekkel, villámvédelemmel és jó átalakítókkal tudja kivédeni, ezek minősége azonban az idő elteltével romlik, így néha érdemes karbantartani őket.

Hurrikánok

Szerencsére Magyarország sem most, sem a közeljövőben nem lesz hurrikánveszélyes ország, de azért érdemes megjegyezni, hogy a napelemek szélvédelme több faktortól függ: a tetőrendszereknél a szél a napelem és a tető között közlekedik, míg a földi rendszereknél a föld és a napelemek között. Ez felhajtóerőt generálhat, és ha a napelemek nincsenek megfelelően rögzítve, akár le is repítheti őket a helyükről.

Szerencsére azonban a tornádók nagy részének szélsebessége 40-112 mérföld per óra (64-180 kilométer per óra), a legtöbb napelem pedig 140 mérföld per órára, vagyis 225 kilométer per órás szélre is biztosítva van.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.