Fenntarthatóság

Alábecsülhettük az emberiség metánkibocsátását

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.04.07. 06:55

Egy friss kutatás szerint jelentősen alábecsülhettük az emberi tevékenység, legfőképpen a fosszilis tüzelőanyagok égetésének metánkibocsátását. Mivel a metán a szén-dioxid után a második legnagyobb elősegítője a globális felmelegedésnek, a helyes becslések nagyon fontosak ahhoz, hogy kezelni tudjuk a problémát – ha még egyáltalán lehet.

A Nature tudományos folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint eddig rosszul számoltuk ki azt az arányt, ami a természetesen levegőbe engedett és az emberi tevékenység által oda jutó metán között áll: kiderült, hogy sokkal több ilyen káros anyag elengedéséért vagyunk felelősek mi, mint korábban gondoltuk. Amerikai kutatók megvizsgálták, hogy az ipari forradalom előtt és utána mennyi metán esett csapdába Grönland jégtábláiban, és átnézték a korábbi, Antarktiszon gyűjtött adatokat is.

A minták 1750 és 2013 közötti állapotokat mutattak, így rajtuk keresztül tökéletesen meg lehetett figyelni, hogy mennyi metán került a levegőbe az ipari forradalom előtt, természetesen, és az ipari forradalom után mennyire ugrott meg ez a mennyiség. Az ezen időszak alatt a természetesen a légkörbe kerülő metán mennyisége tizede volt annak, mint amit korábban becsültünk. Ez azt jelenti, hogy az emberi tevékenységből eredő, a fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származó metánkibocsátásunk 25-40 százalékkal magasabb lehet, mint amennyivel eddig számoltunk.

A szakértők szerint azért különösen fontos az, hogy a metánkibocsátást is pontosan mérni tudjuk, mert a metán sokkal hamarabb eltűnik a légkörből, mint a szén-dioxid. Ez azt jelenti, hogy ha mi most azonnal megállítanánk minden szén-dioxidkibocsátást, a már ott található káros anyag még sokáig megmaradna az atmoszférában. Ha azonban a metánkibocsátást tudnánk korlátozni, a változások sokkal gyorsabban megjelennének.

A kutatók szerint azonban ez az eredmény nem negatív, hanem éppen hogy pozitív: ez azt jelenti, hogy annak a gáznak, ami egyébként mindenképpen hozzájárul a globális felmelegedéshez, kibocsátását csökkenthetjük, mert nagyrészt a mi hibánk, hogy ennyi kerül a légkörbe. Ez lehetőséget ad arra, hogy változtassunk.

A fosszilis üzemanyagok égetésén kívül emberi kibocsátásnak számít egyébként a mezőgazdasági kibocsátás is, vagyis az a metán, ami a földművelésből és az állattartásból a levegőbe kerül. Természetesen metán a légkörbe geológiai szivárgásokból, valamint vizes élőhelyekből kerülhet.

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.