NRGreport
Menü

Az energiaipari részvények erősödéssel követték a szaúdi-orosz termelési megállapodás reményében emelkedő olajárakat

Trading | NRGreport | 2020-04-07 15:11

A legnagyobb emelkedést a norvég Aker BP érte el 13 százalékkal. A Subsea 7, a TGS Nopec részvénye 10 százalékkal erősödött. Általában is elmondható, hogy a főbb európai értékpapírpiacok pozitív kezdéssel nyugtázhatják az új koronavírus-megbetegedések növekedésének lassuló ütemét.

Hétfőn azonban az olajár már csökkent, mivel a hét végén csütörtökre halasztották az OPEC és a szervezeten kívüli legnagyobb olajtermelő országok eredetileg hétfőre tervezett tanácskozását a termelési korlátozások bevezetéséről. A múlt héten még nagy áremelkedést idézett elő a megállapodás lehetősége. Csütörtökön a Brent hordónkénti ára 21 százalékos, a WTI ára pedig 24,7 százalékos emelkedéssel zárt. Pénteken folytatódott a trend, a Brent további 14 százalékkal, a WTI pedig 12 százalékkal drágult.

Hétfőn reggel az európai piacok nyitása előtt másfél órával a Brent nyersolaj ára 1.99 százalékkal állt alacsonyabban 33,43 dolláron hordónként, a WTI ára pedig 3,42 százalékkal 27,37 dollárra csökkent.

A koronavírus-járvány gazdasági következményei, valamint a Szaúd-Arábia és Oroszország között piaci részesedésük megőrzésére kirobbant vetélkedés miatt a Brent és a WTI ára egyébként több mint hatvan százalékkal csökkent az első negyedévben, ebből márciusban mintegy 55 százalékkal - írja az MTI.

NRGreport | Forrás: MTI